Сергей Станишев: Кабинетът запълва дупките от Дянков – слънчицето на Борисов

Сергей Станишев: Кабинетът запълва дупките от Дянков – слънчицето на Борисов
Станишев добави, че България остава сред страните отличници в ЕС по макроикономически показатели и нисък бюджетен дефицит след актуализацията на бюджета. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С актуализацията на държавния бюджет правителството се опитва да запълва дупки на Симеон Дянков - „слънчицето“ на Бойко Борисов, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде БГНЕС.

Изпълнителното бюро на социалистите даде пълна подкрепа за изпълнението на актуализацията на Бюджет 2013.

„Този бюджет, който се актуализира, не е бюджетът на Коалиция за България, това е бюджетът на Симеон Дянков – в рамките на него е принудено да функционира и сегашното правителство, и актуализацията се дължи на грешки, направени при разчетите и заради ангажименти, поети от Борисов. Основният мотив за актуализацията на бюджета, освен слабата приходна част и завишените параметри, е това, че правителството се стреми да прекрати политиката на Симеон Дянков, която започна от 2009 година и доведе до тотален срив на българската икономика, до фалити и до стотици хиляди нови безработни“, коментира Сергей Станишев.

Лидерът на БСП обясни също, че през 2009 година дефицитът достигна 4,3% от БВП и за първи път България влезе в процедура на свръхдефицит. През следващите години бяхме свидетели на лошо бюджетно планиране – имаше актуализация на бюджета през 2010 година заради лоша прогноза, нереализация на приходната част. Наред с това правителството на ГЕРБ водеше политика на фалшиви бюджетни финанси – на хартия България оставаше сред отличните на ЕС, но това се постигаше по изкуствен начин със счетоводни прикове, каза Станишев.

„Правителството на Орешарски иска да бъде почтено към българските граждани, в България да се спре с практиката, когато държавата става неизряден платец – в това число да връща в срок ДДС, а не да протака с месеци“, добави Станишев. Той опроверга твърденията, че ще се обслужват фирми, близки до БСП.

Според него друг аспект като резултат от управлението на ГЕРБ е общото влошаване с 8 млрд. лева, като фактически беше изяден фискалният резерв - от 8,3 млрд. лева през април 2009 година, той спадна на 3,9 млрд. лева през февруари 2013 година. За същия период от време с близо 4 млрд. лева беше увеличен държавният дълг.

Сергей Станишев цитира Владислав Горанов: „на 13 април тази година Горанов заявява, че като те спечелят изборите, държавата ще вземе 5 млрд. заем“.

„С емитирания нов планиран дълг, който ще вземе правителството, общият размер на дълга не се увеличава. Не се увеличава и нетното изменение на дълга. Този дълг, който кабинетът планира да вземе, ще отиде за извънредния дълг, който беше отпуснат от ГЕРБ през февруари 800 млн. лева и остатъкът ще бъде насочен към дълг, който България трябва да плати през първите три месеца на 2014 година. По същество така се гарантира и стабилността на фискалния резерв“, обясни Сергей Станишев.

Той коментира още, че правителството на премиера Пламен Орешарски се опитва да запушва дупките, създадени от Симеон Дянков, любимия финансист на Бойко Борисов, който го наричаше неговото слънчице.

„Огромен проблем е приходната част на бюджета, защото ние ще се стремим, ще изискваме от правителството увеличаване на приходната част. Прогнозите на двете приходни агенции са за 1 млрд. по-малко събираемост до края на годината, това е неприемливо. С мерките, които са предприети, се цели тази прогноза да се намали наполовина. С 500 млн. повече трябва да бъде събираемостта, отколкото планират двете приходни агенции, за да се намали тази дупка в бюджета от първата половина на годината“, обясни Станишев.

Той добави, че България остава сред страните отличници в ЕС по макроикономически показатели и нисък бюджетен дефицит след актуализацията на бюджета.

„Маастрихтският критерий изисква бюджетен дефицит не повече от 3% от БВП и по никакъв начин не сме застрашени от процедура за свръхдефицит. България ще бъде в края на годината с по-добри показатели. Ще бъдем сред 8-те страни с най-ниски бюджетни дефицити“, подчерта лидерът на БСП.

#Сергей Станишев #Станишев #Бойко Борисов #Борисов #Симеон Дянков #Дянков #бюджет #актуализация #БСП #ГЕРБ #Владислав Горанов #Горанов #Коалиция за България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"