Позволиха на „Енерго-Про“ да купи „Е.ОН България“

Позволиха на „Енерго-Про“ да купи „Е.ОН България“
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на чешката компания  „Енерго-Про“ да придобие „Е.ОН България“.

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация между предприятия чрез придобиване на самостоятелен пряк контрол от „Енерго-Про“ с.а., Чехия, върху „Е.ОН България“ ЕАД, съобщиха от пресцентъра на КЗК.

„Енерго-Про“ с.а. контролира общо 8 дружества, опериращи в енергийния сектор в Чехия, Турция, Армения, Грузия и България. Дейността им е концентрирана в производство, разпределение и търговия с електрическа енергия.

КЗК анализира всеки един от тези три вертикално свързани електроенергийни пазара, върху които сделката ще окаже въздействие.

Това са пазарите на производство и продажба на едро на електроенергия, пренос и разпределение на електроенергия чрез линии за средно и ниско напрежение и доставка/продажба на дребно на електроенергия.

В анализа си Комисията оцени доколко концентрацията ще доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което би възпрепятствало значително конкуренцията на съответните пазари.

КЗК счита, че няма риск концентрацията да доведе до засилване на пазарната позиция на участниците по начин, който би оказал неблагоприятно въздействие върху ефективната конкуренция.

Новата структура не е основен участник на електроенергийния пазар и не притежава пазарна мощ, позволяваща да се породят негативни промени в конкурентната среда.

#Комисията за защита на конкуренцията #КЗК #„Е.ОН България“ #„Енерго-Про“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"