Цветлин Йовчев: Причините за актуализация на бюджета са сбърканата финансова рамка и поети ангажименти

Цветлин Йовчев: Причините за актуализация на бюджета са сбърканата финансова рамка и поети ангажименти
Според Цветлин Йовчев актуализацията не трябва да се свързва с рефинансирането на заема. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Има две основни причини за актуализацията на бюджета, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев. Министърът е на посещение във Варна, предаде Радио „Фокус“ – Варна.

„Първата е сбърканата финансова рамка, която е заложена. Всички прогнози са показали това - в началото, когато беше правен този бюджет, имаше основателни съмнения по отношение на това дали заложеният икономически растеж е реален. В момента ние наистина виждаме, че не сме в състояние да постигнем този растеж, който е заложен. Това означава, че не сме в състояние да съберем средства, които не са изкарани от икономиката. Това е първата основна причина да се актуализира бюджетът, коментира Йовчев.

Според министъра са заложени приходи, които е невъзможно да бъдат събрани.

„Втората причина за актуализацията на бюджета е, че има поети финансови ангажименти, които не са финансово обезпечени в бюджета, включително обществените поръчки. За тези финансови ангажименти трябва да се намерят средства“, бе категоричен той.

Според вицепремиера актуализацията не трябва да се свързва с рефинансирането на заема.

„Рефинансирането на заема е продиктувано от това, че имаме кредит, който е теглен в началото на годината и който трябва да бъде изплатен през август. По този начин имаме средства в резерв, по-големи приходи и по-голяма сигурност за обществото и икономиката, отколкото в момента да рискуваме. Дългът не нараства по този начин. Ние просто го рефинансираме, той остава същият, но предпочитаме тези средства, които са, да останат във фискалния резерв“, обясни Цветлин Йовчев.

#Цветлин Йовчев #Йовчев #Варна #бюджет #актуализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"