215490 статии       |       465 интервюта       |       1538 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.84913| EUR 1.95583| GBP 2.30586|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТО

Размер на шрифта:   

Плевнелиев: Повече Европа плюс новите региони на растеж

19 януари 2012, четвъртък / 11:11; Коментари: 0
Send to Kindle
Плевнелиев: Повече Европа плюс новите региони на растеж

Външната политика на България по време на президентството на Росен Плевнелиев ще бъде белязана от стремеж както за по-силна интеграция в Европейския съюз, така и за отваряне към по-далечни региони със силен икономически растеж.

Това обеща самият нов президент в първото си слово след полагането на клетва като четвъртия новоизбран Президент на Република България в четвъртък, 19 януари.

Плевнелиев наблегна на нуждата от по-нататъшни реформи на българския дипломатически корпус, така че „дипломацията да защитава българския интерес по света и региона“.

„Ще работя за европейското развитие на България. Повече Европа означава по-силна и богата България, но само когато ЕС е силен и обединен. Затова България ще работи за демократична и свободна Европа“, изтъкна новият президент.

В частта от речта си пред парламента, посветена на външната политика и сигурността, Плевнелиев упомена важни процеси в по-близките на България региони като Балканите, Близкия изток и Северна Африка.

„Балканите се промениха коренно през последните 20 години и нашите съседи имат своето място в обединена Европа... България приветства и подкрепя трансформациите в страните от Близкия изток и Северна Африка и стремежа им за демокрация“, изтъкна Плевнелиев.

В същото време той наблегна на възможността „да насочим усилията си към световните региони с бърз растеж“.

В качеството си на върховен главнокомандващ, по отношение на политиката на сигурността и отбраната, новият президент на България изрично спомена нуждата България да развива т.нар. „интелигентна отбрана“, както и нуждата да е солидарна със съюзниците си.

„Не можем да разглеждаме сигурността си извън общата сигурност на НАТО и ЕС, но трябва и да допринасяме за тази обща сигурност“, категоричен бе Плевнелиев.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама: