Меркел: Аз съм канцлер на всички турци в Германия

Меркел: Аз съм канцлер на всички турци в Германия
Германският канцлер Ангела Меркел и турският премиер Реджеп Ердоган на срещата си по повод 50-годишнината от германско-турския договор за „поканените работници“. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е канцлер на всички турци, живеещи в Германия, без да ги дели от останалите граждани на държавата.

Изявлението си Меркел направи по повод 50-годишнината от германско-турския договор за „поканените работници“, предаде АФП.

„Аз съм канцлер на всички, аз също така съм и ваш канцлер“, каза тя в обръщение към германските турци в сряда.

Меркел подчерта, че населението от турски произход „е неразделна част от Германия“. Тя изтъкна „многобройните примери за успешна интеграция“, но добави, че тази интеграция все още не е достатъчна и има още проблеми за решаване.

За пример Меркел даде нивото на образование на гражданите с чужд произход и посочи, че „през последните десет години (то) се подобри, но все още не е задоволително“.

„Както каза Ердоган, между Германия и Турция има дълга обща история“, добави канцлерът.

Турският премиер Реджеп Ердоган, който е на посещение в Берлин, по-рано през деня упрекна Германия, че не полага достатъчно усилия за интергрирането на многомилионната турска общност в страната.

„Германските политици не дават достатъчен израз на признание за тясното интегриране на 3 милиона турци в Германия“, заяви той.

Той обаче подчерта, че германско-турското приятелство е силно, и добави, че то не е започнало на 30 октомври 1961 г., когато е подписано споразумението за наемане на турска работна ръка, а много преди това, още по време на Османската империя.

„Германия не е чужда страна за турците“, каза още турският премиер, като добави на немски: „Ние сме заедно“.

„Трябва да имаме голяма европейска визия, сблъсъкът на цивилизациите отмина, необходим е съюз между цивилизациите“, обяви той и отново призова Германия да подкрепи кандидатурата на страната му за присъединяване в ЕС.

В Германия живеят около 3 милиона турци или германци от турски произход. От тях едва 700 хиляди имат германско гражданство.

#Канцлер на Германия #Ангела Меркел #турци #Германия #Турция #интеграция #премиер на Турция #Реджеп Ердоган #Османска империя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »