Новият президент видя просперираща България през 2020 г.

Новият президент видя просперираща България през 2020 г.
Избраният за президент на България Росен Плевнелиев и за вицепрезидент Маргарита Попова положиха клетва в Народното събрание. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Програмата за развитие „България 2020“ трябва да бъде крайъгълен камък на усилията за мобилизиране на българската нация за постигане на по-добър стандарт на живот, обяви в първото си слово новият президент Росен Плевнелиев.

„Съзнавам, че поемам президентството в трудни времена, когато има дълбока икономическа криза в света. На изпитание са не само националните икономики, но и обединена Европа. Кризата е и възможност“, изтъкна Плевнелиев.

Досега кризите са ни обединявали, трябва да се обединим около национална цел. Правителствата се сменят на 4 години, но България не трябва да започва всеки път отначало“, добави още той.

Плевнелиев изреди редица промени, които България трябва да постигне според него до 2020 г.:

„Сега доходът на българите е 43% от европейските страни, през 2020 трябва да стане не по-малко от 60%. Сега българската икономика е 5 пъти по-енергоемка, трябва да стопим наполовина. Сега България изнася зърно. През 2020 трябва да изнася храни. Сега БДЖ е пред фалит – през 2020 високоскоростни влакове трябва да ни свързват със света. Учените също трябва да са мотивирани. Сега почти няма българин, доволен от здравната система. Това няма да бъде така през 2020. Трябва да е различно за поне половината от живеещите сега в енергийно неефективни панелни жилища през 2020“.

„Трябва да имаме дългосрочен план. Президентството ще бъде център на дебат за важните за българите въпроси. Един президент не се оценява по неговата популярност, а по това, какво е постигнал“, заяви новият президент.

Той обеща, че президентството ще наблюдава институциите да не подменят основните цели на обществото и че няма да има кабинет в сянка, а съветите към институцията му ще генерират идеи; заседанията на съветите към президентството ще се предават пряко в интернет.

Справедливост за гражданите, работещи институции, енергийна ефективност, независимост, България на регионите, очерта Плевнелиев своите приоритети, изтъквайки, че по тях той ще търси национален консенсус.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #България 2020 #встъпване в длъжност #полагане на клетва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"