Прокурор Виктор Чаушев: Никой не си задава въпроса „Кой е извадил тези СРС-та на магистрати?”

Прокурор Виктор Чаушев: Никой не си задава въпроса „Кой е извадил тези СРС-та на магистрати?”
A A+ A++ A

Никой не си задава въпроса „Кой е извадил тези СРС-та на магистрати“ и се акцентира само върху това дали Камен Ситнилски е лобирал, или не е лобирал. Това е пикантно и не е маловажно, но другите неща остават скрити. Това заяви в интервю за агенция „Фокус“ Виктор Чаушев, прокурор в Софийска районна прокуратура, по отношение на изтеклите записи на магистрати и обръщението на колегата им Камен Ситнилски.

„Аз съм изненадан и възмутен от това, че никой не се съобразява със защитата на класифицираната информация, като това се отнася не само за конкретния случай, но и за другите СРС-та, които излязоха в обществото пространство“, отбеляза Чаушев. По думите му – проблемът идва от това, че се акцентира върху самите записи и никой не пита откъде са излезли тези записи.

„По-важното е, че от една страна, информацията не е защитена, а от друга страна - някой човек си експлоатира тези СРС-та за собствени цели, като няма никакво значение кой е този човек“, коментира още прокурорът. Според него всички тези СРС-та не са изтекли единствено от службите на МВР, тъй като това са записи по наказателно производство, а отговорността и контролът над тях е на самите магистрати.

„Аз не срещнах някой, който да е ходил да пита наблюдаващите прокурори, които са били по делата с тези СРС-та, как са защитили информацията, защо тя не е била унищожена, ако е трябвало, в 10-дневния срок. Вие видяхте ли нещо такова?! Не“, отбеляза още прокурор Виктор Чаушев.

„Обидно, мъчно е и до известна степен сами сме си виновни за това“, посочи прокурор Чаушев. На въпрос защо смята, че магистратите до една степен сами имат вина, Чаушев подчерта: „Самият факт, че позволяваме като магистрати да изпадаме в такава ситуация - да се оправдаваме. И нещо в нашите действия не е наред, защото излиза някакво СРС и изпадаме в позиция да се оправдаваме и т.н. Някак си не е редно“.

#прокурор #СРС #записи #Ситнилски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници