БСП и ГЕРБ проучват намаляване на субсидиите за партиите

БСП и ГЕРБ проучват намаляване на субсидиите за партиите
БСП и ГЕРБ проучват намаляване на субсидиите за партиите
A A+ A++ A

Авторът на промяната на Закона за политическите партии, с която бе прекъсната практиката субсидията да върви като „опашка“ след депутата, Смиляна Нитова-Кръстева от Коалиция за България обясни, че в момента се правят разчети за промяна на размера на държавната помощ.

Подобна корекция обаче може да бъде реализирана в края на годината, когато се гласува Бюджет 2014.

Цецка Цачева от ГЕРБ обяви, че те ще работят активно в промените около субсидиите и това, че не са парламента, не означава, че нямат своите предложения. Тя даде за пример осуетения опит на Волен Сидеров да се отнеме субсидията на партиите, останали извън парламента, както и възможността им да ползват общински имоти за офиси.

Насока към друг аспект на въпроса даде Йонко Грозев от Движение България на гражданите, според когото трябва да бъдат записани критерии за какво може да се използва държавната помощ за партиите. По думите му субсидията трябва да се ограничи като реализация за поддържане на офиси и администрация и за предизборни кампании, тъй като в момента политическите формации могат да използват парите за всичко, включително и като инвестиции.

След споделянето на позиции и постигането на обединение „поне в студиото“ разговорът се ограничи до двама участници – Кръстева, която канеше в парламента и Цачева, която поставяше условия за приемане на отправеното предложение.

Кръстева призова ГЕРБ да се върнат в парламента, защото там е мястото за предлагане на идеи, дискутирането им и реализацията им. Цачева отвърна, че това ще се случи, когато промените в Изборния кодекс влязат като точка в съответните комисии и като дневен ред в пленарна зала.

„Това е тест към мнозинството дали са искрени, когато ни канят“, каза тя. В отговор социалистката обяви отново намеренията да се изготви напълно нов Изборен кодекс, с което Цачева изрази несъгласие и обясни, че ще са нужни поне две години, намеквайки, че по този начин мнозинството ще се опита да изкара пълен мандат в НС. Кръстева продължи в призивите си за връщане на ГЕРБ в парламента, като неколкократно припомни, че комисията, която има за задача нов Изборен кодекс, всяка седмица се среща с граждани и граждански организации и се вслушва в предложенията им.

„Всички предложения, които постъпват и до НС, много внимателно се проследяват от групата на ГЕРБ, така че не е задължително да бъда там и да слушам лекции за видове изборни системи. Не е необходимо тепърва да се учи един народен представител какво трябва да се случи по време на изборните процедури“, коментира Цачева.

 

По Би Ти Ви

#ГЕРБ #БСП #субсидии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници