Найденов: Меркел сравни ЕС с маите

Найденов: Меркел сравни ЕС с маите
По думите на министъра на земеделието Мирослав Найденов срещата с германския канцлер Ангела Меркел преминала много приятелски. Снимка: МЗХ
A A+ A++ A

По думите на министъра на земеделието Мирослав Найденов срещата с германския канцлер Ангела Меркел преминала много приятелски.

„Изключително приятелско и колегиално отношение към премиера и целия екип“, каза пред журналисти в Берлин министър Мирослав Найденов, който е разговарял с канцлера Ангела Меркел, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Тя каза: тежки времена са, трябва да си помагаме всички. Даже разви една теза – ако в момента не спасим ЕС, той ще си отиде. Даже даде пример – отишли са си маите и нищо не е станало. Какво като си отиде ЕС? Идеята е, че трябва нещо да се направи“, посочи министър Найденов.

„Германия ще подкрепи искането на България за достигането на максимално разрешените тавани през 2014 г.“, каза още той.

„Зададохме й въпроса за това може ли да бъде подкрепено искането на България за реформата на ОСП за достигането на максимално разрешените тавани през 2014 г. (860 000 000 евро е пакетът за България) и отговорът беше – да, ще подкрепим това“, обясни министърът.

„Не сме го коментирали обстойно, защото въпросът е политически, решението трябва да се вземе на върха“, отбеляза министърът.

„Поискахме кофинансирането да бъде 5%, а не 20%, и канцлерът Меркел каза, че й е трудно да каже, защото решението не е на Германия, а е на Европейската комисия, но тя би подкрепила България за определени проекти да може да се приложи това, но като цяло не може да се ангажира от името на Комисията“, допълни Найденов.

„Позицията ни с Германия е много близка и този факт е много обнадеждаващ. Постигнахме съгласието на Германия да не възразява срещу 10% за необвързаните. Опитахме се да им обясним, че 2011 референтна година за нас е неприемлива“, подчерта той.

#Ангела Меркел #германски канцлер #Мирослав Найденов #Найденов #министър на земеделието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"