Махат паветата от София

Махат паветата от София
Снимка: granit-granitovo.com
A A+ A++ A

Паветата в София може скоро да отидат в историята. Планирано е тази настилка да бъде подменена с асфалт, съобщава в. "Монитор".

Паветата ще бъдат подменени с асфалт на бул. "Прага" и  по бул. "Монтевидео". Тези шосета ще се ремонтират през 2014 г.

Асфалт вместо павета ще има и по бул. "Дондуков" в участъците, в които се движат автомобили. Паважът ще изчезне и от улиците "Богатица", "Кумата", "Нарцис". Такава е съдбата и на бул. "Овча купел" от ул. "Житница" до бул. "Президент Линкълн", и от бул. "Президент Линкълн" до бул. "Цар Борис III". Асфалт ще залее и бул. "Шипченски проход" и неговото продължение ул. "Искърско шосе".

Паветата са здрави, но пръстта под тях се е надигнала и улиците са станали на вълни. Това създава опасност за катастрофи и причинява замърсяване на въздуха с прах. През миналото лято при ремонта на бул. "Драган Цанков" паважът беше изваден и откаран на склад, а новите платна са от асфалт.

Един от символите на София жълтите павета, обаче ще остане, защото порцелановите блокчета са част от културното наследство.

Няколко са причините, поради които Столична община е решила да махне паважа от булевардите. Едната е, че шофьорите намаляват скоростта на движение и това води до забавяне на градския транспорт. Като се положи асфалт, движението ще е по-бързо и автомобилите ще вдигат по-малко шум. Трудната поддръжка е вторият мотив за пенсионирането на паветата.

#павета #асфалт #Столична община #настилка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници