Меркел и Саркози обещават нов план срещу кризата, рекапитализация на банки

Меркел и Саркози обещават нов план срещу кризата, рекапитализация на банки
Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози обещаха нов план срещу кризата в еврозоната след среща в Берлин. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Никола Саркози се договориха да обяват нови мерки за борба с кризата в еврозоната до края на месеца, признавайки и необходимостта от рекапитализация на изпадналите в затруднения европейски банки.

Меркел и Саркози проведоха извънредна среща в Берлин в неделя вечер в отговор на засилващия се международен натиск за предотвратяване на опасността от разпространяване на дълговата криза извън границите на Стария континент, съобщи Euractiv.

В рамките на срещата те се разбраха за начина, по който ще бъдат рекапитализрани неликвидните банки в еврозоната и обещаха да намерят устойчиво решение за гръцката криза.

Новият план за засилване на икономическата координация в еврозоната ще бъде представен преди срещата на Г-20 на 3-4-и ноември, казаха още лидерите на най-силните европейски икономики.

"Ще рекапитализаме банките", заяви Саркози на брифинг след срещата, цитиран от Bloomberg.

Без да обявява конкретни детайли, той уточни: "Ще направим това при пълно договаряне с германските на партньори, тъй като икономиката се нуждае от това да гарантираме растеж и финансиране."

По думите на Меркел, лидерите на ЕС ще направят "всичко възможно", за да гарантират, че банките разполагат с необходимия капитал.

Обещанието на Меркел и Саркози да осигурят "устойчиво" решение за гръцкия финансов колапс, най-вероятно означава, че те ще приемат мерки отвъд обявения на 21 юли план за спасяване на еврозоната, който лидерът на еврогрупата Жан-Клод Юнкер нарече "последен, разбира се", коментира Bloomberg.

В момента те преговарят за облекчения на гръцкия дълг, включително и опрощаване на 21%, като предлагат инвестиорите да поемат по-голям дял от загубите в резултат от кризата на гръцката икономика.

"До края на месеца ще сме дали отговор на кризата’’, категоричен бе Саркози, който този път обаче не повтори твърдението си от преди десетина дни, че Гърция не може да бъде оставена да фалира.

Според Якоб Киркергаард от Института по международна икономика „Питърсън“ във Вашингтон, фокусът върху банките е сигнал за засилване на нагласата за преструктуриране на дълга на Гърция.

„В края на краищата, Меркел и отслабената европейска икономика поставиха Саркози в ситуация на шах и мат го принудиха да избира между Гърция и собствените си банки, коментира икономистът. „Очаквано, той избра второто’’, допълва той.

В понеделник стана ясно, че Белгия, Франция и Люксембург ще рефинансират закъсалатa френско-белгийска банка Dexia, като белгийското подразделение на финансовата институция ще бъде национализирано. Белгийското правителство ще изкупи дяла на банката за 4 млрд. евро, а в същото време правителствата на трите страни ще осигурят държавни гаранции за финансовата институция в рамер на 90 млрд. евро за следващите 10 години.

#Берлин #Ангела Меркел #Никола Саркози #рекапитализация #банка #банкова система #еврозоната #ЕС #Европейски съюз #дългова криза #Гърция #суверен дълг #Канцлер на Германия #Президент на Франция #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"