Някои обещания на новия президент Плевнелиев

Някои обещания на новия президент Плевнелиев
Очакванията към Росен Плевнелиев са да се различава доста от Георги Първанов като подход към президентството. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Плевнелиев сменя Първанов като президент на страната, заклевайки се на специалната церемония в четвъртък, 19 януари. Какви са някои от основните очаквания към новия президент, както и неговите обещания?

Първо, да гледа не толкова към руските енергийни интереси, колкото към българските, резюмира в коментар Агенция БГНЕС. Това вече беше декларирано от Плевнелиев.

„Големият шлем за мен не са три големи проекта, големият шлем за мен са три големи приоритета, а именно – енергийна ефективност, енергийна независимост и енергийна либерализация“, каза новият президент в противовес на Големия шлем на Първанов.

Другото, което обеща Плевнелиев, е пълна откритост на президентството към хората и медиите. За разлика от предшественика си, за когото имаше избрани медии до последно. Да има пълна прозрачност и институцията да бъде генератор на идеи и дебат в обществото, иска Плевнелиев.

„Комуникацията е в основата на успеха. Искам да знам, че не се правят нещата от днес за утре. Имам програма до края на 2012 година. Президентството ще си пренастрои сайта, ще има по-добра комуникация с българите у нас и в чужбина. Искам да бъда обединителен фактор. Ще си сложа всички обещания на сайта, за да бъда честен пред българите“, каза Плевнелиев.

Някои се страхуват, че Плевнелиев ще бъде говорител на Борисов и ще изпълнява волята му. Дали това е така, ще покаже времето. Но да си спомним, че когато Петър Стоянов стана президент, той, въпреки че декларираше, че е седесар, не беше сянка на Костов. И ако някой смята, че президентската институция е слаба, да си спомни ролята й в горещите студени дни на народното недоволство през 1997. И ролята на президентите Желев и Стоянов за запазване на гражданския мир в страната.

„Президентската институция така е конструирана, че може би ще работя с повече от едно правителство, каза Росен Плевнелиев. Убеден съм, че ще намеря допирни точки с всяко едно правителство. Ако не намеря, българите ще знаят защо. Ще бъда искрен по националните приоритети. Много съм прагматичен, добронамерен“, добави той.

„Няма да правя АБВГ – там съм, защото съм избран от българския народ. Не съм тук, за да осъществявам собствените си амбиции“, каза Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Георги Първанов #полагане на клетва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »