Уникална трансплантация на черен дроб спаси живота на дете

Уникална трансплантация на черен дроб спаси живота на дете
A A+ A++ A

Екипът на проф. Л. Спасов за пореден път извърши успешна чернодробна трансплантация от жив донор. Пациенът – Атанас, на 13 години, е транспортиран по спешност от Атина (където живее семейството му).

На 18 декември детето е прието в болница в Гърция, където е поставена диагноза жълтеница. След няколко дни гръцките лекари от Детската болница в Атина поставят диагноза тежка чернодробна недостатъчност. Малкият пациент изпада в кома, а родителите са подготвени за „най-лошото“. Бащата изявява желание да стане донор, за да спаси живота на сина си, но никъде в Гърция не се извършват трансплантации от жив донор. Съвместим трупен донор не е наличен към момента.

Семейството се свързва с Посолството на Р. България, откъдето информацията достига до Министерството на външните работи,  Агенцията по трансплантациите, Министерството на здравеопазването. След като информацията стига до премиера Бойко Борисов, е разпоредено да бъде направено всичко възможно, за да се помогне на семейството. На 26 декември семейството пристига в София, където е посрещнато от екипа на проф. Спасов.

При приема си в Болница „Лозенец“ детето е в кома, с оток на мозъка, полиорганна недостатъчност, констатирани са множство кръвоизливи. Въпреки че шансът за оцеляване е оценен на 10%, специалистите назначават операция. Като донор е използван бащата на детето – Пенко Костов. 14 часовата операция и високият професионализъм на екипа дават резултат – Атанас и баща му се чувстват добре и им предстои изписване.

Благодетел на малкия пациент стана любимият му спортист и идол – Христо Стоичков, който споделя, че с радост е приел да сбъдне една детска мечта, като се запознае с него. Спортната звезда подари футболен екип и топка на малкия си фен, като му пожела бързо възстановяване и да може скоро да играе отново любимата си игра (футбол).

Стоичков спомена, че високият професионализъм на лекарите трябва да ни кара да се чувстваме горди.

Развълнуваните родители изказаха благодарност на екипа на проф. Спасов, д-р Шаламанов, доц. Желев, доц. Кирилов и всички професионалисти, които са направили и невъзможното, за да върнат живота на сина им.

Пред журналистите проф. Спасов сподели, че най-голямото предизвикателство за лекарите, занимаващи се с трансплантации, е да използват за донор жив човек. По света масово тази практика се избягва поради високия риск.

В момента детето е в много добро състояние и с добра мозъчна дейност. За новата година си е пожелал единствено здраве.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници