Световните медии: България и Израел отбелязаха първата годишнина от атентата в Бургас

Световните медии: България и Израел отбелязаха първата годишнина от атентата в Бургас
Мемориал в памет на загиналите при атентата бе открит на бургаското летище. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Превод: Агенция „Фокус“


България в четвъртък отбеляза годишнината от смъртоносната атака срещу автобус с израелски туристи и призова за санкции срещу „Хизбула“, която е заподозряна, че стои зад нападението, съобщава „Аруц Шева“. Междувременно Ливан поиска от ЕС да не включва „Хизбула“ в списъка на терористичните организации, но ако ЕС реши да го направи все пак, то това до голяма степен ще е заради атентата в Бургас.

На церемония в черноморския курорт Бургас за шестимата загинали и ранените 35 души при атаката премиерът Пламен Орешарски каза, че ЕС трябва да „работи за консенсусно решение, което да позволи, от една страна, включването в списъка на терористичните организации на военното крило на „Хизбула“, от друга страна - да бъде запазено сътрудничеството с всички политически партии и финансовата подкрепа на нашия важен партньор в Близкия изток Ливан“.

В четвъртък България и Израел отбелязаха първата годишнина от антиизраелския атентат, който на 18 юли 2012 година взе шест жертви и чиито извършители все още са неизвестни, пише ливанският вестник „Л'Ориан льо жур“.

Подозренията на София обаче водят към ливанското шиитско движене „Хизбула“.
В реч по време на церемонията премиерът на България Пламен Орешарски заяви, че е важно ЕС да постигне единодушно решение, което да позволи вписването на военното крило на „Хизбула“ в списъка с терористичните организации. В същото време той подчерта необходимостта ЕС да продължи да поддържа сътрудничество с всички политически партии и да не спира финансовата си помощ за Ливан.

България в четвъртък почете годишнината от атентата срещу автобус с израелски туристи на своя територия и призова за санкции срещу „Хизбула“, заподозряна за извършването му, предаде АФП.

На церемония в Бургас за шестимата убити и 35 ранени при атаката премиерът Пламен Орешарски каза, че ЕС трябва да „работи за консенсусно решение, което да позволи, от една страна, включването в списъка на терористичните организации на военното крило на „Хизбула“, от друга страна - да бъде запазено сътрудничеството с всички политически партии и финансовата подкрепа на нашия важен партньор в Близкия изток Ливан“.
На 18 юли 2013 година България и Израел почетоха паметта на жертвите от атентата, който бе извършен преди една година на бургаското летище Сарафово, пише в. „Джерусалем пост“.

По този повод президентът на българския филиал на световната еврейска организация Б'ней Б'рит Соломон Бали заяви, че България трябва да преосмисли споразуменията и плановете си в областта на сигурността.

Това, което ме притеснява, е информацията в медиите, че Израел е иззел всички доказателства и затова България не може да намери извършителите на атентата, заяви Бали.

„Нашата организация е обезпокоена и от предположенията, че Израел и САЩ извличат ползи от терористичния акт“, посочи още той.

Ливан ще поиска от ЕС да не определя групировката „Хизбула“ като терористична организация, пише вашингтонският в. „Дъ Нюз Трибюн“.

В изявление, разпространено от президентския офис на Мишел Сюлейман, се изтъква, че „Хизбула“ е „основен компонент на ливанското общество“.

Към настоящия момент ЕС обмисля дали да обяви военното крило на шиитската ливанска група за терористична организация – ход, който 28-членният блок отдавна избягва въпреки натиска на САЩ.

Тази стъпка бе подкрепена от Германия след дълга съпротива срещу включването на „Хизбула“ към терористичния списък от страх, че това може да дестабилизира Ливан. Берлин заяви, че е променил решението си заради терористичната атака от 2012 г. на летището в Бургас.

В сряда министърът на вътрешните работи на България заяви, че налице са нови доказателства, че „Хизбула“ е замесена в бомбения атентат срещу автобуса от миналата година, когато загинаха петима израелски туристи, шофьорът на автобуса и предполагаемият извършител.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »