Трайков примамва германски инвеститори покрай Бойко

Трайков примамва германски инвеститори покрай Бойко
Министърът на икономиката Трайчо Трайков представи днес пред германски компании мерките, които България прилага за подобряване на бизнес средата. Снимка: capital.bg
A A+ A++ A

Министърът на икономиката Трайчо Трайков представи днес пред германски компании мерките, които България прилага за подобряване на бизнес средата.

„Комбинираме разумните мерки за стабилност с по-смели решения за насърчаване на растежа. Приветствам всяка компания, която иска да участва в този процес“, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на среща днес в Берлин с представители на германския бизнес, организирана от Източната комисия на германската икономика, съобщиха от МИЕТ.

Министър Трайков е на посещение в Германия в състава на правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

Трайков представи пред участниците в срещата мерките на правителството за подобряване на бизнес средата у нас.

„Работим по тригодишна програма за намаляване на административната тежест, която стартира през 2010 г. и вече сме изпълнили две трети от мерките в нея“, подчерта министър Трайков.

Той изтъкна и въведения принцип на мълчаливо съгласие за дейности, които подлежат на регистрационен режим.

„Прилагането на разходоориентиран размер на административните такси е друга сериозна промяна за подобряване на бизнес средата“, изтъкна Трайков.

Той запозна участниците в срещата и с разработения от МИЕТ инструмент за финансов инженеринг, при който средства от европейските фондове се комбинират с банков финансов ресурс.

„Това позволява значително намаляване на лихвите по кредитите за бизнеса в страната. Българските малки и средни предприятия имат проблем с реализирането на проекти с европейски средства, защото грантовото финансиране се получава едва в края на проекта, а те трябва да вложат средства на по-ранен етап{, обясни министър Трайков.

„Друго предимство е възможността за промяна на проекта в хода на изпълнение, съобразно пазарните условия и възможностите за получаване на още по-висока ефикасност. Затова инструментите за финансов инженеринг са подходящи и ние ще продължим да ги развиваме“, каза още той.

Присъстващите на срещата германски компании, сред които Дойче банк, „Алианц“ и други, изразиха задоволство от условията за бизнес в страната.

Дойче банк, чрез дъщерната си фирма „Шенкер България“, която има успешен логистичен център у нас, се интересува от приватизацията на „БДЖ – Товарни превози“, стана ясно по време на срещата.

Компанията потвърди желанието си да работи по международните коридори 4 и 10 в транспорта.

От „Алианц“ изтъкнаха 11-процентния си ръст за последната година и изразиха надежда, че това развитие ще продължи.

„Гизеке & Девриент“, които са водещ световен доставчик на решения за проудкти и системи за обработка на банкноти, изразиха интереса си да работят по проекта за електронно правителство у нас.

#енергетиката и туризма #министър на икономиката #Трайков #Трайчо Трайков #Германия #Бойко Борисов #премиер #МИЕТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »