Глина е изпълнила цялото сечение на галерията, в която са затрупани двамата миньори

Глина е изпълнила цялото сечение на галерията, в която са затрупани двамата миньори
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Глина е изпълнила цялото сечение на галерията, в която са затрупани двамата миньори в мина „Ораново", предаде радио "Фокус" - Пирин.

"Получил се е един масиран скален пробив, при който не е ясно колко глина е изтекла, но е запълнила сечението на галерията от пода до тавана" съобщи в Симитли експертът проф. Михаил Михайлов от Минно-геоложкия университет.

„Тази глина е много специфична, защото когато е суха, е твърда като скала, а когато влажността е голяма, може буквално да тече”, посочи проф. Михайлов.

Той потвърди, че е направена най-добрата организация, за да може в рамките на смяната спасителите да се сменят постоянно, за да не спира работата по разчистването.

Максимум между 30 и 60 минути може да работи един спасител, след което го сменят. Размерите на тунела не позволяват да се вкара по-голяма техника, защото ще се загуби много време.

На този етап спасителите не са стигнали до мястото, от което е изтекла глината. Експертът обясни, че когато спасителите намерят това място, ще може да се прогнозира докъде е стигнала калната маса.

„Вярваме, че тунелът, в който се движим, тази глина не е достигнала до последната лента и именно там са двамата миньори. Приемаме, че те са зад пропадането и се опитваме максимално бързо да стигнем до тях”, каза още проф. Михайлов.

Той направи уточнението, че тунелът се намира под балкана и реално е на 460 метра под повърхността. До края му остават по-малко от 33 метра.

В момента в галерията са поставени два вентилатора за местно проветряване и температурата е не повече от 36-37 градуса.

#галерия #миньори #Михаил Михайлов #Михайлов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино

Анкета

Какъв е предпочитаният ви начин за придвижване до работа?