Гърция ще получи допълнително финансиране за малкия и средния бизнес

Гърция ще получи допълнително финансиране за малкия и средния бизнес
Южната ни съседка ще прави нова банка за развитие с европари, която ще подпомага малкия и средния бизнес. Снимка: greece.freebg.eu
A A+ A++ A

Гърция ще получи допълнително 100 млн. евро помощ за малкия и средния бизнес. Средствата са осигурени от немската държавна банка за развитие КfW, съобщи БГНЕС. Намерението е Гърция да създаде подобна банка, която също като германската да насърчава средни икономически проекти с кредити с изгодна лихва.

Предстои немският финансов министър Волфганг Шойбле да посети Атина и да обсъди отпускането на кредита. Даването на паричната помощ е със съгласието на ЕС, който ще предостави средства от структурни фондове. Очаква се в допълнителното финансиране за Гърция да се включи и Европейската инвестиционна банка.

Прогнозите са, че новата гръцка банка за развитие първоначално ще оперира с около 500 млн. евро.

Междувременно стана ясно, че тройката кредитори – МВФ, ЕС и ЕЦБ, са одобрили мярка на гръцкото правителство, според която от 1 август ДДС за ресторанти, барове и кафенета ще бъде намален от 23% на 13%.

 

Според премиера на Гърция Андонис Самарас тази мярка ще спомогне да се увеличат приходите на държавата и да се ограничи укриването на данъци. Самарас призна, че тройката за първи път е проявила разбиране и е позволила намаляване на ДДС, което неговото правителство беше обещало още преди една година.

#Андонис Самарас #Гърция #Германия #МВФ #ЕС #ЕЦБ #ДДС #Волфганг Шойбле

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници