Помните ли партия „Български орел“?!

Помните ли партия „Български орел“?!
A A+ A++ A

Всички участници в изборите трябва да имат равен достъп до обществените медии за отразяването на тяхната предизборна кампания. Това заяви днес Мая Манолова, заместник-председател на Народното събрание и председател на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс.

Днес на разширено заседание на комисията с участието на неправителствени организации и граждани се изказаха и предложения за това големите медии да осигуряват безплатно ефирно време на партии, коалиции и инициативни комитети. 

И ако думите на Манолова за това, че „Обществените и частни медии трябва да изготвят нови правила и регламент за отразяване, който да задоволи гражданите и партиите“, звучат разумно, то зад други предложения проличава откровено желание за протакане на решенията.

Хайде, преди да ни пробутват мантрите за равнопоставеност и регламенти, да преброят колко са регистрираните в съда партии. По различни данни те са между 250 и 350. Само на последните избори на 12 май участваха, самостоятелно или в коалиции, 71.

Представете си телевизионен дебат, в който участват 71 представители на партии. Имаше такива времена през 90-те години, когато по държавната телевизия вървяха безкрайни дебати. Тогава партиите бяха разделени на „парламентарни“ и „извънпарламентарни“. Сред вторите имаше и разумни платформи, и прекрасни програми, но те биваха удавяни в недоразумения като партия „Български орел“ или пък „Германската програма“.

Нали именно с цел да бъдат ограничени партиите фантоми толкова пъти бяха преправяни и Законът за политическите партии, и избирателните закони?

Да, гражданското участие в политическия живот на страната трябва да го има. Но преди да посягаме към популистките решения, да си припомним какво пише в Конституцията на Република България:
...
Чл. 11. 
(1) Политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм.
(2) Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна.
(3) Партиите съдействуват за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите. Редът за образуване и прекратяване на политически партии, както и условията за тяхната дейност се уреждат със закон.
(4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.

Чл. 12. 
(1) Сдруженията на гражданите служат за задоволяване и защита на техните интереси.
(2) Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии.

...

Между другото, помни ли някой партия „Български орел“?

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"