Митрополит се разкая за ДС

Митрополит се разкая за ДС
Врачанският владика Калиник помоли за прошка, че е бил агент на Държавна сигурност. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Врачанският владика Калиник помоли за прошка, че е бил агент на Държавна сигурност.

„Ако някой нещо е засегнат като жител на Врачанска епархия, вярващ или невярващ, бих помолил за извинение, моля пред Бога и Всечистия кръст да бъда простен“, с тези думи Врачанският митрополит Калиник се извини, че е сътрудничил на репресивния апарат на комунистическия режим, предаде bTV.

Висшият духовник се срещна с журналисти в митрополитския параклис по повод официално оповестеното му агентурно минало.

Ден по-рано Комисията по досиетата разкри шокиращия факт, че 11 от общо 15 митрополити от Светия синод са сътрудничили на Държавна сигурност (ДС).

Според оповестените данни дядо Калиник, чието светско име е Калиник Райчев Александров, е бил агент към МВР-Русе-ДС, МВР-Сливен-ДС и Шесто управление на ДС с псевдоними Рилски и Велко.

Информацията за съпричастността на висшия клир към тайните служби преди 1989 г. бешe предшествана от кампания в защита на църквата от груби посегателства, начело на която стояха видни „интелектуалци“.

Светият синод пък излъчи противоречиви сигнали преди отварянето на досиетата. Веднъж бе съгласен, след тона – не, с мотива, че църквата не е част от държавата.

Врачанският владика, който преди година навърши достойните 80 години, заяви, че има намерение да изкара земния си живот по монашеския обет, който е дал, както и да изпълни поетите обети при ръкополагането му като епископ, а след това и като митрополит.

Дядо Калиник каза, че не е донасял за никого нищо лошо. Той обясни, че при многобройните си пътувания зад граница е правил доклади до председателя на Светия синод.

Митрополитът отрече да е бил принуждаван да сътрудничи на Държавна сигурност.

„Имал съм свои виждания, свои разбирания, така както е казано в Библията – „всяка власт е от Бога“, ние сме били длъжни да сме в синхрон с държавността за доброто на народа“, добави още той.

#Държавна сигурност #ДС #Калиник #митрополит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници