Безсрочна забрана за шистовия газ

Безсрочна забрана за шистовия газ
На 14 януари пред Народното събрание се състоя общонационален протест срещу добива на шистов газ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът наложи безсрочна забрана върху проучвания и добив на шистов газ по метода на хидравличното разбиване.

Налагането на пълен мораториум беше подкрепено от всички парламентарни сили, с изключение на „Синята коалиция“, съобщи БНР.

Само петима сини депутати подкрепиха забраната, шестима гласуваха против, а двама се въздържаха.

Повече от 4 часа продължиха споровете в залата на тема „шистов газ“. Депутатите отхвърлиха предложението на БСП забраната да се наложи със закон.

Според Любен Корнезов законът има юридическа сила, а решението за мораториума оставя вратички.

„Ако се приеме мораториум с тези решения, които ни се предлагат, това означава, че ние казваме „Може да има проучване и добив на шистов газ, даже и по този метод, само че дайте временно да го замажем“, посочи той.

„Законът, съгласно Конституцията, и Законът за нормативните актове има висша юридическа сила. В йерархията на нормативните актове той стои непосредствено след Конституцията. Законът урежда трайно обществените отношения“, подчерта Корнезов.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров отбеляза, че законопроектът на БСП решава генерално забраната на проучванията и добива на шистов газ.

Той дори поиска оставката на министър Трайчо Трайков и упрекна ГЕРБ, че не те, а опозицията е довела до днешното решение:

„Темата за опасността от проучването и добиването на шистов газ вече стана известна на българската общественост, но тя стана известна не благодарение на усилията на правителството и на Министерството на икономиката, а заради силния обществен натиск“, заяви Сидеров.

Иван Костов призова мнозинството да прецени докрай рисковете с въвеждането на пълната забрана на проучването и добива на шистов газ.

„За мен по-малкият риск е България да знае има ли възможност да добива собствен газ, което е много важно за националната сигурност, или не трябва да знае“, каза той.

Валентин Николов от ГЕРБ, който е автор на поправката за безсрочната забрана върху технологията за хидравлично разбиване, коментира:

„С това искам да сложа край на спекулациите, интерпретациите. Аз разбирам, че от опозицията като котка на мляко веднага се хвърлиха да търсят варианти за задкулисни игри и какви ли не още работи чух по медиите“.

Той мотивира отхвърлянето на закона на левицата.

„Смятам, че един такъв законопроект касае минимум 3 министерства в правителството. Касае много специфична и строго регламентирани познания по тази тема. Затова смятам, че един законопроект трябва да се изработи от Министерския съвет, където експерти от различни министерства трябва да внесат своето експертно мнение по този въпрос“, каза Николов.

В решението на депутатите е предвидена и санкция от 100 млн. лв. за нарушение на решението.

#шистов газ #забрана #хидравлично разбиване #Любен Корнезов #Волен Сидеров #Валентин Николов #Иван Костов #Трайчо Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"