Меркел обеща на Бойко „гъвкавост“

Меркел обеща на Бойко „гъвкавост“
Меркел обясни, че и Германия е финансово стабилна и дисциплинирана държава, но също не ползва по-нисък процент на съфинансиране от еврофондовете, така че има логика да се действа по-гъвкаво и за добрите стопани също да има преференции. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Европейската комисия може да бъде по-гъвкава при определянето на процента съфинансиране от националния бюджет за проектите с европари.

Така канцлерът на Германия Ангела Меркел отговори на искането на премиера Бойко Борисов България също да има право на по-нисък процент съфинансиране, което беше разрешено на държави с дългови проблеми, предаде БНР.

Меркел обясни, че и Германия е финансово стабилна и дисциплинирана държава, но също не ползва по-нисък процент на съфинансиране от еврофондовете, така че има логика да се действа по-гъвкаво и за добрите стопани също да има преференции.

Това е възможно да стане със санкция на ЕК. Темата ще бъде предложена за обсъждане и консултации, каза Меркел.

Премиерът Борисов поясни българската позиция по тази тема:

„Ние още нямаме магистрала от столицата до крайна точка на България. Докато ги изграждаме, да вървим в този процес. Или в най-лошия за нас случай – в тези инфраструктурни проекти, в които не ни достигне кофинансиране, ЕК по-гъвкаво да се отзове. За мен е достатъчно, че ще се работи по случая. Аз съм убеден, че ще има добър резултат за България и продължавайки тя да бъде дисциплинирана в спазване на бюджетния дефицит“.

„Що се касае за влаковете, обяснихме ситуацията – как преди години, когато е имало над 3,5 млрд. излишък в хазната, вместо да се плати, този кредит идва да се плати сега. От миналия месец започнахме да го плащаме“, обясни Борисов.

„Ще го платим и това във времето на финансово-икономическа криза. Няма как да не го платим, защото в противен случай гаранциите, които има България, и безграничното доверие на Германия в случая, и да не иска подобни гаранции, ще бъде нарушено. Ние не бихме могли да позволим това не само заради нас, а заради бъдещите поколения и отношения между двете страни“, допълни той.

Министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че сме предложили схема, чрез която погасяването на кредита да е по 1 млн. евро всеки месец до края на годината, а при продажбата на „Товарни превози“, което също трябва да се случи до края на годината, да се погаси и останалата част от заема, която възлиза на 156 млн. евро, тъй като материалните активи на дружеството се оценяват поне за 300 млн. евро.

За темата „Шенген“ Меркел смята, че скоро ще сме член на пространството. Премиерът Борисов беше категоричен, че и сега перфектно се справяме с охраната на границата и българо-турската е най-добре охраняваната граница в Шенгенското пространство, въпреки че не сме член.

Той откри още една прилика между България и Германия – че и двете страни получават добри кредитни рейтинги от международните агенции.

#ЕС #ЕК #Европейската комисия #съфинансиране #Берлин #Министър на транспорта #Ивайло Московски #премиер #Бойко Борисов #германски канцлер #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"