Сарафов за случая с Филип Златанов: Явно ролята на И.Ф. е водеща

Сарафов за случая с Филип Златанов: Явно ролята на И.Ф. е водеща
Борислав Сарафов
A A+ A++ A

Явно ролята на И.Ф. е водеща. Това каза на пресконференция заместник главният прокурор Борислав Сарафов, предаде агенция „Фокус“. Прокуратурата е привлякла като обвиняем председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. 

Една от приоритетните задачи в рамките на делото срещу председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси ще бъде - дали има преписка срещу президента Росен Плевнелиев. Прокуратурата няма да проверява същината на решенията, а дали са вземани под влияние или забавяни, обясниха прокурорите. 

Чака ни една огромна работа по делото. „Силно се надявам, че не тълкувате нашата публична работа като намеса“, каза той на пресконференцията. 

Заместник градският прокурор Роман Василев отказа да посочи по каква причина е започнало делото и какъв е бил източникът.

Тефтерът на Филип Златанов е открит при обиските, извършени в домовете на председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Сарафов посочи, че не са знаели за тефтера, преди да направят обиск. „Това беше приятна изненада“, каза той. Той потвърди, че всичко това изглежда като търговия с влияние. Той посочи, че тези механизми са и възможност за упражняване на натиск. 

Прокурор Сарафов подчерта, че е ясно кой е човекът, давал поръчките. 

Тепърва ще установим неговото имуществено и имотно състояние, каза Сарафов в отговор на въпрос какво е получавал Златанов в замяна. На 100% има съвпадение на написаното в тефтера и това, което се е случило по тези преписки, каза Сарафов, и даде пример с Емил Димитров, бившият депутат от ГЕРБ. Явно ролята на И.Ф. е водеща, каза още Сарафов. 

Прокурор Роман Василев заяви, че става дума за десетки преписки.

Прокурорите Роман Василев и Борислав Сарафов обявиха, че по преписката за Димана Ранкова (КФН) има решение – Комисията казва, че има конфликт на интереси, а според съда - не е била в конфликт на интереси. 

Разпитани са свидетели и служители в Комисията. Разпитан е бил и Емил Димитров, депутат от ГЕРБ от 41-вото Народно събрание.

На въпрос за написаното в бележника „И.Ф.“ дали е жена, Сарафов отговори, че в „субтитрите“ към бележките съвсем точно се следва написаното. В една от тях за И.Ф. се пише в женски род.

#Филип Златанов #прокуратура #обвинение #И.Ф. #бележник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »