Експерти: Намаляването на цената на тока може да има и негативен ефект

Експерти: Намаляването на цената на тока може да има и негативен ефект
Намаляването на цената на тока, може да има и негативни последици, считат експерти. Снимка: inews.bg
A A+ A++ A

„След година ще стане ясно, че намалението на цените на електроенергията ще има негативен ефект за системата“, заяви пред Bulgaria On Air бившият директор на НЕК Георги Миков. Ако токът поевтинее, това може да доведе до намаляване на прозрачността в начините за определяне на крайната цена, счита експертът. Той добави, че това решение би било политическо, а не икономически целесъобразно.

„При поевтиняване на тока ще има увеличаване на дефицита в енергийния отрасъл. Този процес вече се наблюдава и е необратим“, подчерта енергийният специалист Пламен Дичев. Според експерта е необходима промяна в политиката на по-големите компании и осъзнаване, че енергетиката не може да печели сама за себе си.

Според Миков от свободния пазар на ток ще се възползват Министерският съвет, някои болници и по-големи институции. Доставка от последна инстанция би трябвало да се предоставя само на потребители, които не могат да намерят енергия на пазара. Той подкрепя мнението, че понижаването на цената на тока няма да доведе до желаната положителна промяна.

#НЕК #ток #пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници