Военните ще работят повече, обезщетенията остават същите

Военните ще работят повече, обезщетенията остават същите
Министърът на отбраната Аню Ангелов. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

След преговорите с Министерството на финансите министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи, че няма да има намаление на обезщетенията за пенсиониране на военнослужещите.

Министър Ангелов информира в сряда, че обезщетенията на служителите в системата на МО, НРС и НСО остават в рамките на 20 заплати, но стажът, нужен за пенсия, ще се увеличи от 25 на 27 години, което намалява натиска върху пенсионната система.

„Ще има натиск, но управляем“, заяви той, цитиран от пресслужбата на военното министерство.

Ангелов допълни, че със Закона за държавното обществено осигуряване ще се вдигне пределната възраст за някои звания със съответно две или три години с цел също да се намали натискът върху пенсионната система.

Министър Ангелов посочи още, че с цел икономии са приети предложенията на Министерството на финансите да се намалят обезщетенията за държавните служители от всички ведомства, както и че хората, които вече са получили обезщетения при пенсиониране по специален закон (като ЗОВСРБ или Закона за МВР), няма да имат право на повторно обезщетение при пенсиониране по реда на Закона за държавния служител. Той уточни, че от близо 44 000 души във Въоръжените сили цивилните са около 9000.

В интервю, което даде наскоро за bTV, премиерът Бойко Борисов заяви, че Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда идеята обезщетенията при пенсиониране за полицаи, военни и служители в Държавна агенция „Национална сигурност“ да се намалят с пет заплати.

„Бизнесът натиска много в тази посока. Да, има риск да повлече много хора, които да напуснат, но е по-справедливо“, коментира Борисов.

#министър на отбраната #Аню Ангелов #обезщетения #пенсиониране #военнослужещи #стаж #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"