Раздават ваучери за цифрови декодери от 1 август

Раздават ваучери за цифрови декодери от 1 август
A A+ A++ A


Европейската комисия обяви, че одобрява предложената от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) мярка за осигуряване на декодери за социално слаби българи във връзка с прехода от аналогова към цифрова ефирна телевизия, съобщиха от ведомството. 

Позицията на ЕК дава зелена светлина за снабдяване с декодиращи устройства на хора със специфични социални потребности срещу ваучери. Това позволява сключване на договори с фирмите, които бяха избрани да доставят декодиращи устройства за цифров сигнал на около 124 000 социално слаби българи. Процедурата предвижда получаване на ваучър, след което срещу него ще бъде предоставен и декодер. 

Ваучерите ще бъдат раздавани от местните служители на Агенцията за социално подпомагане в помещенията на „Български пощи“ ЕАД в съответните райони.  Конкретната пощенска станция и графикът ще бъдат оповестени предварително на място.

Очаква се раздаването на ваучерите да започне на 1 август. Условие за получаването им ще бъде попълването на декларация, с която  нуждаещият се да удостовери, че няма възможност да приема цифрова телевизия (без значение каква е платформата – спътникова, кабелна или ефирна). 

Първият етап от доставката на декодери ще обхване нуждаещите се от четири района на страната. Северозападен район включва административни центрове на области Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен; Североизточен район е с центрове Варна, Добрич, Търговище и Шумен; Южен централен район -  центрове Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково.  В София на този етап е обхваната територията на Дирекция „Социално подпомагане“ – „Оборище“. 

Социално слабите, които имат право на енергийни помощи и живеят в селища, различни от административните центрове, ще бъдат уведомени за местата за снабдяване с устройствата в определените пощенски станции, в които се получават ваучерите. 

Изпълнителите на обществената поръчка за доставка на декодери също ще се включат в организацията за раздаване на устройствата. Обществената поръчка за доставка на декодери в Североизточен район е спечелена от магазини „Зора“, в Северозападен – от „Техномаркет“, в Южен централен - от „Зора“, и  район „Оборище“ на Столична община – от „Технополис“. 

Вече е обявена и втора тръжна процедура за доставка на декодери на останалите 86 500-86 711 социално слаби в районите Югозападен (с административни центрове Благоевград, Перник, София-град, София-област и Кюстендил); Югоизточен   (Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол и Северен централен (Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра). Очаква се в края на август да започне раздаването на декодери и за хората, обхванати в този втори етап. 

Общият брой на хората, които ще бъдат подпомогнати в периода 2012/2013 г. е заявен до Европейската комисия в искането за одобрение на държавната помощ още през януари 2013 г.

#декодери #ваучери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »