Румен Гечев: Несправедливо е хората да губят жилището си и да продължават да плащат заема

Румен Гечев: Несправедливо е хората да губят жилището си и да продължават да плащат заема
Гечев каза, че има закон за защита на потребителите, но нямаме специализиран закон за ипотечните кредити. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Хора, които са загубили работата си, изпаднаха в невъзможност да обслужват кредитите си. Банковата практика е такава, че след 3-месечно неплащане на вноските, банките имат юридическо основание да изпращат съдебен изпълнител. Хората не само губят жилището си, но продължават да плащат и кредита си. Смятаме, че това е крайно несправедливо“, заяви депутатът от Коалиция за България Румен Гечев, предава БГНЕС.

„Българската банкова система се намира в стабилно състояние, мнозинството от банките работят на печалба. Ние нямаме притеснения за банковата система. Това, че цените се сринаха в кредитния сектор, постави на изпитание десетки хиляди семейства. Хора останаха без жилища“, коментира Гечев.

Той добави, че има закон за защита на потребителите, но нямаме специализиран закон за ипотечните кредити.

„Подчертавам, че парите, които банките предоставят на кредитополучателите си, също са наши пари. Банките оперират с чужди пари, носят отговорност за тези пари, те гледат да балансират. Но в същото време дисбалансът е в този момент, че когато банката отпусне ипотечния кредит, тя трябва да калкулира и риска в движението на цените, особено когато те са надолу. Рискът в този случай е изцяло за сметка на получателите на ипотечни кредити“, отбеляза депутатът.

Според него балансът трябва да бъде възстановен.

„И когато банките отпускат кредити, да бъдат така добри, да калкулират този риск, да се защитят интересите и на хората, и на банките“, подчерта Гечев.

Той заяви, че БСП предлага, когато хората не могат да изплащат жилището си, да отпадне задължението им да продължават да изплащат кредита, при положение че вече са загубили жилището си.

„Има разлика между ипотечни кредити с акт 16 и без акт 16. Много са семействата и хората, които са купили жилища на зелено. Банките имаха активни кампании, зарибяваха пазара, продаваха на зелено заедно със строителите. Някои строители стигнаха до фалит от лакомия. Тези фирми от лакомия започват 3-4 строежа едновременно и тук банките безотговорно са отпускали кредити на подобни инвеститори“, обясни Гечев.

Той призова банките да бъдат така добри да калкулират риска и да имат предвид, че ценовият пазар се движи.

„Има банки, които печелят стотици милиони, но те не са контролирали инвеститорите. Не сме съгласни с такава политика“, заяви Гечев.

#Румен Гечев #банки #кредити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"