Българското „Поколение F“ води протестите срещу корупцията

Българското „Поколение F“ води протестите срещу корупцията
A A+ A++ A

„Файненшъл таймс“, Теодор Троев - София, Нийл Бъкли - Лондон

Те идват всяка сутрин около 8 часа, групи от протестиращи около сградата на парламента на България, за „протестно кафе“, докато депутатите пристигат на работа. След това всяка вечер, след 18:00, след като офисите в София затварят, те идват отново, десетки хиляди, пред сградата на Министерския съвет, останала от комунистическата епоха. Те изискват едва навършилото 2 месеца правителство да се оттегли и нови избори по нови правила.

Те викат „Оставка!“ или „Мафия!“ - за това, което виждат като корумпиран политически и стопански елит.

Тези протести, които се провеждат всекидневно вече един месец, не само заради недоволство от конкретното правителство, но срещу цялата политическа класа, възприемана като източник на непотизъм и икономическа стагнация. Някои млади протестиращи са дошли облечени в затворнически униформи, а друг ден те носят четири големи цветни метли, за да пометат всичките четири политически партии в парламента на България.

„Аз съм отвратена от наглостта на българските политици“, каза Елена Карова (38 г.), адвокат, в София миналата седмица. „На тях не им пука изобщо за това, което си мислят хората. Всичко, което ги интересува, е да крадат от държавата. И това продължава вече повече от 20 години.“

В Пловдив, втория по големина град в България, в който също се наблюдават ежедневни протести, Димитър Немски, 22-годишен студент, предупреди, че „независимо от цвета на политиците, всички те защитават някакви олигархични интереси“.

Докато Турция, Бразилия и Египет бяха разтърсени от протести през последните седмици, по-малките и все още мирни протести в 7,4-милионна България привлякоха по-малко внимание. Но по своя размер и продължителност - до 30 000 дневно само в София, протестите в най-бедната членка на ЕС са безпрецедентни от падането на комунизма преди две десетилетия.

Те свалиха предишното правителство само преди пет месеца. След като протестите, предизвикани от спираловидно растящите цени на енергията, прераснаха в насилие, премиерът Бойко Борисов свика предсрочни избори.

Неговата партия, дясноцентристката Граждани за европейско развитие на България, спечели изборите през май, въпреки че не успя да спечели необходимото мнозинство. След като другите партии отказаха да работят с него, класиралите се на второ място социалисти формираха частично технократска коалиция, водена от Пламен Орешарски, бивш финансов министър.

Само няколко седмици след като пое властта обаче г-н Орешарски назначи Делян Пеевски, 32-годишен депутат и медиен барон с противоречива репутация, като ръководител на Агенцията за национална сигурност на България. Г-н Пеевски беше разследван за корупция - и оправдан, - когато преди това беше заместник министър, но за много българи той има съмнителни бизнес връзки.

Протестите избухнаха и продължиха дълго след като премиерът отмени назначаването на г-н Пеевски. Правителството до голяма степен не им обърна внимание, очевидно надявайки се, че демонстрациите ще утихнат със започването на ваканционния сезон.

Ангел Найденов, министър на отбраната, заяви по телевизията миналата седмица, че правителството има силна национална подкрепа и „няма причина да бъде обезпокоявано“.

Но Максим Бехар, ПР експерт и автор на книги, казва, че тези протести се различават от всички други преди това в България и могат да продължат по-дълго от очакваното - отчасти защото се движат чрез социалните медии.

Въпреки ниските заплати България се превърна в една от най-развитите „онлайн“ страни в ЕС благодарение на огромни инвестиции във високоскоростни широколентови мрежи. Това даде шанс за възхода на младо, креативно и общуващо поколение, което г-н Бехар нарече „Поколението F“ в наскоро излязлата си книга.

„Това поколение вече е на софийските улици, то е онлайн почти 24 часа на ден и със сигурност то е движещата сила на протестите в България“, каза той.

В София протестите, отбеляза Бехар, са били идентифицирани с хаштага #DANSwithme (ДАНС е абревиатура на службата за сигурност на България). Те възникнаха първоначално в „Туитър“ общността, след това се прехвърлиха във „Фейсбук“, където 2,5 млн. активни българи прекарват известно време всеки ден.

Меглена Кунева, първият европейски комисар на България и сега един от лидерите на реформистката опозиция, заяви, че протестите са „революция на достойнството“ срещу елита, който се разглежда като корумпиран и безотговорен. „Протестите са фактор, обединяващ обществото, а не разделящ“, каза тя. „Линията е между гражданите и мафията.“

Според Иван Тодоров, професор по право от София, протестите са първите в България, предизвикани не от бедност, а от „интелигентни хора, на които им е дошло до гуша от корумпирани политици“. Те могат да отшумят през август, но могат да се върнат отново през есента.

В Пловдив миналата седмица Маргарита Ботева, 57-годишна библиотекарка, сега работеща в ресторант, е съгласна, че протестите са дългосрочни. „Нашето поколение преживя някои от жестокостите на комунизма, но те, изглежда, не са свършили“, каза тя. „Те продължават да ни лъжат, без срам.“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"