Русия за първи път разсекрети петролните си запаси

Русия за първи път разсекрети петролните си запаси
Информацията бе разсекретена с указ на премиера Дмитрий Медведев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия  за пръв път в историята си съобщи официални данни за запасите си от горива, пише „Комерсант“, цитиран от БТА.

Информацията бе разсекретена с указ на премиера Дмитрий Медведев.

Към началото на 2012 г. в страната е имало 28,7 милиарда тона петрол и 68,4 трилиона куб. м газ.

Публикуваните данни обаче не предизвикаха сензация. Освен това запасите са пресметнати според руската класификация и няма как да бъдат съпоставени с данни от други страни, посочва вестникът.

„Основната разлика между руската и международната система е, че руската не взема предвид дали добивът е рентабилен. Руската класификация отчита запаси дори ако е неизгодно да се добиват“, обяснява за изданието Валерий Нестеров от аналитичния център „Сбербанк инвестмънт рисърч“.

Пазарите разполагат вече с данни за руските запаси от петрол и газ, макар и неофициални. Според годишния доклад на „Бритиш петролиъм“ доказаните запаси от петрол в Русия са 11,9 милиарда тона, което й осигурява осма позиция в света.

В първата тройка според „Комерсант“ са Венецуела (46,5 милиарда тона петрол), Саудитска Арабия (36,5 милиарда тона) и Канада с 28 милиарда тона.

Руското министерство на природните ресурси и екологията обмисля нова система за оценка на запасите, която да изведе страната на трето място. Но според източник на „Комерсант“, запознат с проекта, сравненията с международните данни ще са некоректни и занапред.

Москва разсекрети данните „заради приток на пари“, но има и друг важен фактор. Често упрекват Русия, че добива годишно повече петрол и газ, отколкото открива в нови находища, напомня „Росийская газета“.

Официозът цитира реакция на ресорния министър Сергей Донской: „Сега вече ще можем да не крием професионалните успехи на хората от петролния и газовия бранш - благодарение на тях вече от 8 години запасите от горива нарастват повече от добивите“.

#Дмитрий Медведев #Русия #запаси #газ #петрол #Валерий Нестеров #Венецуела #Канада #Саудитска Арабия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници