Стачкуват над 90 % от миньорите

Стачкуват над 90 % от миньорите
Синдикалните лидери са внесли искане за разрешение за митинг пред централата на „Мини Марица-Изток" от 20 до 27 януари. Снимка: КРОСС
A A+ A++ A

От 2486 служители, назначени за дневната смяна в трите рудника на „Мини Марица-Изток" - „Трояново-1", „Трояново-север" и „Трояново-3", 2276 работници стачкуват ефективно.

Това прави 90.6% от назначените на дневна смята, съобщи БГНЕС, позовавайки се на данни от синдикатите.

Синдикалните лидери са внесли искане за разрешение за митинг пред централата на „Мини Марица-Изток" от 20 до 27 януари.

Ако не се стигне до споразумение, синдикати и работници ще стачкуват всеки пред сградата на въгледобивното предприятие в Раднево.

Днес е четвъртият стачен ден в най-голямото въгледобивно дружество в България. От ръководството на мините съобщиха по-рано, че по техни данни от назначените 2960 работници и служители на дневна смяна, ефективно стачкуват 2300 (77%).

Те са на работните си места, но не изпълняват служебните си задължения. Все още няма постъпило искане за възобновяване на преговорите между ръководството и синдикатите.

Синдикатите са категорични, че няма да отстъпят от искането си за премии от по 1000 лева.

Миньорите стачкуват от неделя, 15 януари. Тогава след назначението на нощната смяна в 20.00 часа ефективни стачни действия започнаха 100% от миньорите.

Причина за стачката стана отказът на изпълнителния директор на „Мини Марица-изток“ инж. Евгени Стойков да изпълни подписаното споразумение от 12 юли 2011 г.

Миньорите се обединиха категорично и срещу затварянето на енергийни мощности в страната, което неминуемо ще доведе след себе си и до закриване на рудници.

Те се противопоставят и на увеличаването на възрастта за пенсиониране, която според тях е „геноцид към българските работници“.

На 17 януари пък председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев съобщи, че ако стачката в „Мини Марица-Изток“ продължи повече от месец, това ще доведе до поне десетпроцентно поскъпване на тока от 1 юли 2012 г.

При положение че стачката е по-кратка, тя може и въобще да не окаже влияние върху цените на тока, посочи Ангел Семерджиев.

По думите му, ако стачката продължи повече от една седмица, това при всички положения ще разстрои работата на централите и ще се отрази върху цените на тока.

#Мини Марица-изток #синдикати #миньори #България #стачка #инж. Евгени Стойков #изпълнителен директор #пенсиониране #рудници #Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #Ангел Семерджиев #председател на ДКЕВР #ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници