Протестът, ден 31: „Време е да изметем боклука“

Протестът, ден 31: „Време е да изметем боклука“
A A+ A++ A

За 31-ви пореден ден в София и други градове на страната се проведоха протести срещу правителството на Пламен Орешарски. По данни на МВР на площада пред Министерския съвет в столицата към 20 ч. се бяха събрали около 4500 души. По това време шествието тръгна към Народното събрание, в челото му младежи носеха плакат с надпис „Време е да изметем боклука“.

На площада бяха дошли семейства, майки с колички, много деца, възрастни хора и домашни любимци. Много хора бяха дошли с велосипеди, скейтборди и ролери. Развяваха се български знамена. Някои от протестиращите бяха взели и сирена, която се използва при бедствия и аварии, както и при сигнали за въздушно нападение. Отново имаше много музикални инструменти, тъпани и тромби. Пееха се песни.

Част от множеството остана пред Народното събрание, а други се отправиха към Орлов мост. Пред Народното събрание група хора държаха табели с имената на различни градове по света, в които има протести на живеещи там българи. 

На Орлов мост протестиращите отново се разделиха. Голяма част от тях потеглиха по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в посока бул. „Янко Сакъзов“. Протестиращите отново промениха маршрута си, като минаха покрай сградата на Френското посолство, където се провеждаше прием по случай Националния празник на Франция. Група официални лица излязоха при протестиращите, които им връчиха национални знамена и ги аплодираха за позицията на френския посланик, който, заедно с германския си колега, подкрепи протестите. След това групата се насочи към катедралния храм „Александър Невски“. 

Останалата част от участниците в протеста тази вечер останаха на Орлов мост, където движението остана блокирано. По данни на полицията шествието премина спокойно - без инциденти и нарушения на обществения ред.

Протестиращи в Пловдив подготвят колективен иск срещу градската полиция заради системно нарушаване на гражданските им права. Това заяви бившият депутат във ВНС от СДС Христо Марков, който е сред водачите на протеста. Искът е заради незаконното снимане на протестиращите от страна на полицията, без тяхно разрешение, както и днешния случай, при който група недоволни бяха спрени и бяха изискани личните им карти за проверка, без да са направили някакви нарушения. Протестиращите в Пловдив отново блокираха няколко централни улици. Пловдивчани се организират на 18 юли да отидат до столицата, където да се включат в протестите.

Протести слещу правителството имаше още във Варна, Бургас, Ямбол и други градове на страната.


Контрапротестът

В столицата пред НДК отново се събраха стотина симпатизанти на кабинета на Пламен Орешарски. Те събират подписка в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. До този момент от цялата страна са събрани 147 470 подписа - 32 000 души са се подписали в Кърджали, 30 000 в Хасково в подкрепа на кабинета „Орешарски“. 5500 души искат импийчмънт за президента Росен Плевнелиев.

#протест #правителство #оставка #Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници