Атанас Мерджанов: За крайности в гражданските протести трябва да се носи отговорност

Атанас Мерджанов: За крайности в гражданските протести трябва да се носи отговорност
"Трето, без съмнение имаме пробив в сигурността на София, на столицата, защото ТЕЦ "Земляне" е един от стратегическите обекти на столицата и отговорността за охраната и сигурността я носи Столична голяма община, както и охранителна фирма "Егида", каза Мер
A A+ A++ A

Най-важното е, че момчето, което днес се качи на комина на ТЕЦ "Земляне", е свалено на земята и е живо и здраво“, каза председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов, предава БГНЕС.

"Трябва да бъдат поздравени за усърдието и хладнокръвието специализираните спасителни екипи на БЧК и МВР и психолозите от Института по психология към МВР. Надявам се в следващите часове те да довършат своята работа, за да бъдат трайно преодолени последствията от този случай", коментира Мерджанов.

"Второ, трябва да е пределно ясно на всички нас и на политици, и държавници, но и на гражданите, че за крайностите в гражданските протести също трябва да се носи съответната отговорност. И тези, които не спазват закона от една страна и тези, които подбуждат към подобни крайности", заяви Мерджанов.

"Трето, без съмнение имаме пробив в сигурността на София, на столицата, защото ТЕЦ "Земляне" е един от стратегическите обекти на столицата и отговорността за охраната и сигурността я носи Столична голяма община, както и охранителна фирма "Егида", добави той.

„Нужно е да се направи особено критичен анализ на пропуските по закон и съответно да се понесе съответната отговорност", категоричен е Мерджанов.

Според него, само по такъв начин демокрацията може да бъде в действие да служи на гражданите, когато се спазват правовите норми в държавата.

На въпрос дали ще се носи наказателна отговорност за този случай, Мерджанов отговори, че отговорността ще бъде преценена съобразно прокуратурата и следствените органи.

"Съдът ще си каже думата в такава ситуация. Ако е необходимо ще се носи и наказателна отговорност, разбира се", каза Мерджанов.

"Да се надяваме да имаме по-малко такива изпитания, защото тези момчета не си дават сметка с какво си играят", подчерта той.

Игор Шабов престоя часове наред от сутринта в неделния ден на 145-метровия комин на ТЕЦ "Земляне" в знак на протест. Извършва се проверка на пробива на охраната на ТЕЦ-а, който е обект от национално значение за сигурността.

За целия неделен ден Шабов успя да изправи на нокти обществеността и полицията. В късния следобед Шабов беше свален от специализирани екипи на земята в добро здраве.

#Атанас Мерджанов #Игор Шабов #ТЕЦ "Земляне" #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"