Варненци на протест срещу "Южен поток", заплашват с гражданско неподчинение

Варненци на протест срещу "Южен поток", заплашват с гражданско неподчинение
61% от българите смятат, че България ще спечели икономически от тръбопровода "Южен поток". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Варненци излизат на протест срещу газопровода "Южен поток", предаде агенция "Фокус".

Девет въпроса към председателя на Управителния съвет на Газпром за въздействието на "Южен поток" върху хората и природата са задали в открито писмо група граждани на Варна, чиито къщи ще са само на 2 км от газопровода.

Техните притеснения ще бъдат огласени на протест, организиран от 10.00 часа до параклиса в местност “Ракитника”.

Варненците, засегнати пряко от проекта обявиха, че са готови на гражданско неподчинение и очакват реакции от новия кмет на града, областния управител и ресорните министри.

На 16 юли, вторник, от 10.00 часа в зала “Пленарна” съвместно ще се проведе заседание на временната комисия „Опазване и възпроизводство на околната среда" /ОВОС/ и Обществено обсъждане на доклад за оценка на околната среда на газопровод "Южен поток".

председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер съобщи, че  проектът „Южен поток“ се реализира с известно закъснение. Милер се срещна с премиера Пламен Орешарски и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на 8 юли.

„Първият газ по тръбата ще пристигне в България през декември 2015 г. Днес се намираме на етапа за подготовка за начало на строителството. Инвестициите, които влагаме в България, са 3,1 милиарда евро. В максимална степен в дейностите по прокарването на газопровода ще бъдат привлечени български компании“, обясни Милер.

#Варна #Газпром #Южен поток #газопровод #протест #Алексей Милер #Пламен Орешарски #Драгомир Стойнев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"