Орешарски манипулирал данните за невърнатия ДДС?

Орешарски манипулирал данните за невърнатия ДДС?
A A+ A++ A

Премиерът Пламен Орешарски манипулирал изнесените данни за невъзстановения ДДС, за да оправдае актуализирането на бюджета, пишат Mediapool и вестник „Сега". С манипулирана справка за дължимия на бизнеса данък върху добавената стойност (ДДС) премиерът Пламен Орешарски оправда пред парламента нуждата от актуализация на бюджета за 2013 г., която смята да предприеме правителството.

В петък пред народните представители министър-председателят заяви, че реалният размер на неразплатения ДДС към средата на тази година е 776 млн. лева, което било три пъти повече от обичайното равнище и актуализацията на бюджета ще е знак към бизнеса, че ще му бъде изплатено всичко дължимо.

Изнесените данни обаче се разминават с обявената само преди дни от финансовия министър Петър Чобанов информация, че към края на юни неразплатеният ДДС към фирмите е 315 млн. лв.

От финансовото министерство потвърдиха пред "Сега", че предоставената от Орешарски справка включва както забавено ДДС, така и текущо деклариран за възстановяване данък, сроковете за който още не са изтекли. Оттам уточниха, че 319 млн. лв. от 776 млн. лв. са с изтекъл срок, а при 457 млн. лв. забава още няма.

"За мен това са абсолютни манипулации. Ако ще прилагаме този аршин, можем да твърдим, че невъзстановеният ДДС в края на 2008 г., когато г-н Орешарски беше финансов министър, възлиза на над 1 млрд. лв., вместо на 560 млн. лв.", коментира бившата председателка на бюджетната комисия в предходния парламент Менда Стоянова от ГЕРБ.
Тя потвърди, че в представената от Орешарски справка е включен и ДДС без никаква забава.

(По Дарикнюз)

#Орешарски #ДДС #данни #манипулирани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници