215285 статии       |       463 интервюта       |       1538 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.85545| EUR 1.95583| GBP 2.31733|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТО

Размер на шрифта:   

И общините на нож за бюджета

2 ноември 2011, сряда / 12:33; Коментари: 0
Send to Kindle
И общините на нож за бюджета
Кметът на Монтана и председател на Националното сдружение на общините Златко Живков. Снимка: Община Монтана

Още 100 млн. лв. са нужни в Бюджет 2012 за пълно покриване на делегираните на общините държавни дейности, обяви зам.-председателят на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) и кмет на Монтана Златко Живков.

Живков, който току-що беше преизбран за четвърти мандат като кмет на Монтана, уточни, че внесеният в парламента проектозакон за бюджета за следващата година е недостатъчен в частта за общините.

Според него на местните власти ще са нужни още 42 млн. лв. като целева субсидия за капиталови разходи, „тъй като става все по-трудно със собствени средства да се покриват разходите по проекти с европейско финансиране, плащанията по които идват след приключването на работата по проектите“.

Други 10 млн. лв. искат кметовете за подкрепа на общинските болници, които са в тежко финансово състояние, каза Живков, цитиран от БТА, и добави, че 20 млн. лв. са им нужни за еднократно изплащане на обезщетения на старите кметове и кметски наместници по повод края на мандата им.

Според Националното сдружение на общините 7 млн. лв допълнителни средства са необходими за покриване на такси в детските градини и на увеличените разходи по публикуваните тази година две наредби за здравословно хранене на децата в детските градини; 7,5 млн. лв. – за покриване на плащанията по ремонта на общинската пътна мрежа, а 14 млн. лв. допълнително за почистване на шосетата в общините през зимата.

Живков подчерта, че тазгодишният бюджет на общините повтаря миналогодишния като стойности, а „това е притеснително“.

Искането на кметствата за увеличаване на субсидията вече е представено на Министерството на финансите.

В сутрешния блок на БНТ финансовият министър Симеон Дянков посъветва новите градоначалници да харчат разумно и да бъдат дисциплинирани. Той даде за негативен пример Сливен, Видин и Смолян.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: