Дейвид Балдачи измисли български герой заради Бойко Василев

Дейвид Балдачи измисли български герой заради Бойко Василев
„Беше трогнат, че е известен в България и книгите му се превеждат у нас. Той е изключително обаятелен, преди време е бил в класацията на 50-те най-хубави мъже в света. Има италианска кръв, говори много бързо, беше в прекрасно настроение и много се смяхме”
A A+ A++ A

Бойко Василев и операторът Хрисимир Данев разговарят с Дейвид Балдачи един час в офиса му във Вирджиния, след което американският писател измисля образа на Мечо - български бивш рейнджър, и го включва в най-новия си роман „Забравените“.

Авторът сам разказва това пред „Дойче веле“ в началото на тази година, месеци след като романът му излиза от печат. Балдачи търси нещо различно за сюжета и срещата с българските журналисти го кара да прочете повече за България, предава „24 часа“.

Интервюто е от декември 2011 г. По това време Василев снима документалния филм „Да обичаш понеделник“, в който събира различни истории от Америка. Основната тема е за съдебната система и тя е причината той да разговаря с Балдачи, който е юрист със съдебна практика.

Писателят им разказва за митовете за съдии и прокурори в Америка, обяснява им, че подкрепя движението „Окупирай Уолстрийт“, защото е тръгнал от бедно семейство. Показва им и рицарската броня в офиса си.

„Беше трогнат, че е известен в България и книгите му се превеждат у нас. Той е изключително обаятелен, преди време е бил в класацията на 50-те най-хубави мъже в света. Има италианска кръв, говори много бързо, беше в прекрасно настроение и много се смяхме“, разказва водещият на „Панорама“.

„Какво беше учудването ни, когато разбрахме, че е вкарал български герой в романа си. Още повече че много рядко се случва образът на българина да е положителен дори и в световната литература“, казва Василев. С оператора дори се забавлявали кой от двамата е послужил за прототип на Мечо, тъй като „и двамата сме едрички, какъвто е и героят“.

#Бойко Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"