Китай: ЕС да даде заема дори Гърция да не иска

Китай: ЕС да даде заема дори Гърция да не иска
Вчера световните финансови пазари се сринаха след изненадващото решение на Гърция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Китай изрази надежда, че Европа ще се придържа към спасителния план от срещата на върха през миналата седмица, след като Гърция изненадващо обяви, че ще проведе референдум за споразумението на ЕС.

Говорителят на външното министерство Хун Лей съобщи, че Китай е „взел под внимание“ гръцкия референдум и „се надява, че Европа ще може честно да приложи съответния план за изход от кризата“, предаде АФП.

Вчера световните финансови пазари се сринаха след изненадващото решение на балканската страна да проведе референдум за спасителните мерки на ЕС от миналата седмица, с които континентът ще се опита да спаси еврозоната от влошаващата се дългова криза.

Европа започна преговори с Китай, който вече купи голяма част от европейските дългове и неколкократно призова лидерите на континента да затегнат финансовата си дисциплина, за да помогнат за разширяването на спасителния фонд.

Междувременно премиерът на Гърция Георгиос Папандреу заяви, че референдумът ще потвърди членството на страната в еврозоната.

„Референдумът ще бъде ясна насока и силно съобщение в Гърция и извън нея относно нашия европейски курс и участието ни в еврозоната“, каза Папандреу пред министрите си рано тази сутрин. По думите му референдумът  „ще даде сигурност на този курс по възможно най-решителния начин“. Кабинетът единодушно прие предложението.

„Дилемата не е „това или друго правителство“, посочи Папандреу, цитиран от „Блумбърг“. „Дилемата е „да или не на споразумението за заема“, „да или не на Европа“,  „да или не на еврото“, обясни премиерът.

Вчера депутатът Милена Апостолаки напусна парламентарната група на управляващата партия и по този начин сведе мнозинството на премиера Георгиос Папандреу до едва 152 души от 300-местния парламент, а шестима други членове на ПАСОК призоваха Папандреу да подаде оставка.

Днес гръцкият премиер ще лети до Франция, за да се срещне с европейските лидери, които изненада с решението си да проведе референдум за спасителната помощ от ЕС и МВФ и да поиска вот на доверие.

#Китай #ЕС #Гърция #референдум #Георгиос Папандреу #дългова криза #Европейски съюз #еврозона #еврозоната #финансови пазари #евро #ПАСОК #МВФ #спасителен фонд #спасителен заем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"