Явор Гечев: Спрян е нерегламентираният внос на земеделска продукция

Явор Гечев: Спрян е нерегламентираният внос на земеделска продукция
A A+ A++ A

Спрян е нерегламентираният внос на земеделска продукция, с което дадохме възможност на българските зеленчукопроизводители да дишат. Това каза заместник-министърът на земеделието Явор Гечев на пресконференция по повод резултатите от проверките на земеделска продукция, предаде агенция „Фокус“.

„Това, което постигнахме за 10 дни, е безпрецедентно“, каза Гечев. По думите му - за първи път има тотална симбиоза между всички институции, чиито усилия са били необходими, за справяне с проблема за нерегламентирания внос на земеделската продукция. Направени са хиляди проверки, които имат краткосрочен характер, каза Гечев. Тези мерки ще продължат. 

След първите 2-3 дни от проверките на земеделска продукция хората, които се занимават с нерегламентиран внос, разбраха, че няма как да продължат по този начин, добави Гечев.

Първата акция за проверки е била в 4.30 ч. сутринта и превенцията е налице. „Анализът е, че наистина сме свършили работа“, каза Гечев. ДДС измамите ощетяват българските потребители, каза той и даде пример с вноса на домати, които влизат по нерегламентиран начин, отиват да се продават някъде, като за тази стока не се плаща 20% ДДС. Това поставя в непазарна среда и прави българските производители неконкурентоспособни. 

Агенция по храните проверява качеството и произхода на продукцията, но няма правомощията да проверява и фактурите, обясни Гечев и допълни, че при съвместната работа между институциите тези проверки са били възможни.

#Явор Гечев #земеделска продукция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"