КНСБ: Правителството е сляпо за рекордната бедност!

КНСБ: Правителството е сляпо за рекордната бедност!
Синдикатите определят нивата на бедност в България като рекордни. Снимка: mitkoivanov.wordpress.com
A A+ A++ A

Правителството се е вкопчило във финансовата стабилност и бюджетния дефицит и не вижда, че българите обедняват все повече и повече, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В България бедността се увеличава както в никоя друга страна в Европейския съюз, коментира Димитров, цитиран от сайта dnes.bg.

Президентът на КНСБ цитира проучване на Евростат, според което 49.2% от населението на България е в риск от бедност. Според него това е абсолютен рекорд за страната.

Според изчисления на синдикатите за издръжката на живота в края на миналата година 202.03 лева за едно лице е границата на бедността.

Проучването сочи, че 23% от домакинствата са под границата на бедност, а 43% от домакинствата живеят с общ доход на едно лице от 270 лева.

Димитров съобщи още, че 35% от хората в България живеят при силни лишения, и посочи за сравнение ЕС, където такива хора са само 8%. Синдикалистът е категоричен, че в България се задълбочава поляризацията на доходите.

По думите на лидера на КНСБ политиката на засилени рестрикции, която се води, увеличава бедността в България. И тя се задълбочава драматично, както в никоя друга страна от ЕС.

Според изследването на КНСБ издръжката на живота за едно лице през декември възлиза на 536.53 лева.

Димитров отчете, че положението е най-лошо за най-бедните, тъй като тяхната потребителска кошница поскъпва най-бързо.

Факторите, които са повлияли за това, са покачването на акцизите, поскъпването на основните храни и горивата, както и липсата на държавни мерки за справяне с ръста на цените и спекулата, посочиха от КНСБ.

Според експертите на синдиката ефектите на икономическата криза се отразяват много повече в предприятията с нисък размер на работни заплати.

Президентът на КНСБ каза още, че според него инфлацията в страната е била над планираната в бюджета.

„Нашите изчисления показват, че издръжката на живота и поскъпването, измерено през нея, е с процент повече от официалната статистика. 4.2 на сто е инфлацията за 2011 г. по данни на НСИ“, уточни той.

#България #бедност #правителство #ЕС #синдикати #КНСБ #Пламен Димитров #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници