Белгия, Франция и Люксембург отново спасяват Dexia

Белгия, Франция и Люксембург отново спасяват Dexia
На снимката: корпоративната сграда на Dexia в Париж, Франция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Белгия, Франция и Люксембург ще рефинансират закъсалата френско-белгийска банка Dexia, като белгийското подразделение на финансовата институция ще бъде национализирано.

Рано в понеделник, след 14-часови преговори, Бордът на директорите на Dexia се съгласи правителството на Белгия да изкупи дяла на белгийския й клон за 4 млрд. евро, съобщи BBC.

В съобщение на банката се посочва също така, че са договорени държавни гаранции в размер на близо 90 млрд., с които да се осигури кредитирането в близките 10 години. Белгия ще осигури 60.5% от тези гаранции, Франция – 36.5%, а Люксембург – 3%.

Межувременно финансовият министър на Люксембург, цитиран от агенция Франс прес съобщи, че инвестиционна група от Катар е изявила готовност да изкупи и люксембургския клон на банката.

По-рано в понеделник и белгийската банка KBC обяви, че продава клона си в Люксембург на катарска инвестиционна група, Precision Capital, за 1.05 млрд. евро.

Не се знае обаче каква ще е съдбата на някои от стабилните бизнес дейности на Dexia, като турската Denizbank, управлението на активи, както и общите фондове с Royal Bank of Canada, коментира Ройтерс.

Национализацията на белгийското поделение на Dexia идва непосредствено след като лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Никола Саркози се съгласиха на извънредна среща в неделя, че европейските банки, засегнати от кризата, трябва да бъдат рекапитализирани.

В Белгия Dexia развива основно търговска дейност, разполагайки с персонал от 600 души, като към момента управлява депозитите на 4 млн. потребители в размер на 80 млрд. евро.

Банката прибягва до национална помощ за втори път през последните три години, след като при пика на финансовата криза през 2008 г. правителствата на Белгия, Франция и Люксембург й осигуриха 6.4 млрд. евро. Тя беше първата финансова институция в

Европа, която стана жертва на кризата, последвана от Fortis, друга белгийска банка.

#Белгия #Люксембург #Франция #банкова система #банка #държавни гаранции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"