ГЕРБ е за безсрочен мораториум за шистовия газ

ГЕРБ е за безсрочен мораториум за шистовия газ
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов каза, че лично той утре ще направи това предложение. Снимка: klassa.bg
A A+ A++ A

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи безсрочен мораториум върху добива на шистов газ чрез метода на хидравличното разбиване.

Това стана ясно след приключилото заседание на депутатите от партията във вторник, съобщи БНР.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов каза, че лично той утре ще направи това предложение.

„Решение за мораториум. Няма да бъде закон. Временна забрана, тя ще бъде безсрочна. При всички случаи ще бъде абсолютно забранена технологията за шистов газ, така нареченото хидравлично разбиване“, уточни Николов.

СДС също се обяви за мораториум върху проучването и добива на шистов газ.

Вчера депутатите от управляващата партия ГЕРБ в парламентарната комисия приеха решение за налагане на временен мораториум върху проучванията и добива на шистов газ.

Решението обаче, взето късно вечерта в понеделник, ден след като десетки хиляди протестираха с искания за пълна забрана на проучванията и добива на шистов газ в 12 града в цялата страна, бе изтълкувано и от опозицията, и от протестиращите като „прах в очите“ от страна на управляващите.

Тогава Николов обясни, че забраната ще е временна и ще важи, докато министерствата на енергетиката и екологията не приемат текстове в българското законодателство, които да гарантират, че методът хидравлично разбиване(фракинг) за проучване и добив на шистов газ няма да навреди на околната среда. ГЕРБ не се ангажира с конкретен срок за забраната.

Комисията реши да разгледа темата два дни след като хиляди граждани протестираха в цялата страна срещу спорния метод за добив на шистов газ, известен като фракинг.

При този метод земните ядра се разкъсват от хиляди тонове вода и коктейл от десетки токсични химикали, които според еколозите могат да навредят на питейната вода и почвата.

Представителите на еколозите и неправителствените организации излязоха от заседанието и обявиха, че са излъгани и протестите срещу проучването и добива за шистов газ продължават.

Природозащитниците са недоволни от предложената от ГЕРБ редакция, която е 11 точка от предложението, част от която гласи, че мораториумът има действие до влизането в сила на Закона за околната среда или до влизане в сила на Закона за подземните богатства.

Според еколозите с тази точка всичко се обезсмисля и управляващите се опитват да ги залъжат, че приемат мораториума на шистовия газ.

Екоактивистите смятат, че решението за забрана на проучванията и добива нашистов газ е временно.

По-рано на заседанието на енергийната комисия, на което присъстваха и енергийният министър Трайчо Трайков, както и представители на неправителствени организации, които са „за“ и „против“ шистовия газ, от ГЕРБ отхвърлиха проектите на БСП и „Атака“ за мораториум.

Очаква се в сряда Народното събрание да приеме решението за временната забрана, предложено от ГЕРБ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай