НС прие на второ четене промени в Закона за СРС

НС прие на второ четене промени в Закона за СРС
Заявителите на СРС чрез своя бюджет ще осигуряват финансово всеки отделен случай на прилагане на СРС от ДАТО. Снимка: skandalno.net
A A+ A++ A

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства, предаде агенция „Фокус“.

Специализирана дирекция „Оперативни технически операции“ (СДОТО) ще бъде извадена от МВР и става самостоятелна държавна агенция към МС. Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) ще бъде юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище в град София.

Изваждането на органа, който технически осигурява и прилага СРС, от МВР и разделянето на заявителя и прилагащия СРС, както и поставянето му в позиция на равна отдалеченост от всички заявители на СРС, ще гарантират неговата независимост и ще намалят възможностите за злоупотреби.


Възстановява се Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС. То ще има петима членове, сред които председател и един заместник-председател, които ще се избират от НС.

За първи път се въвежда и механизъм на контрол чрез бюджета. Заявителите на СРС чрез своя бюджет ще осигуряват финансово всеки отделен случай на прилагане на СРС от ДАТО.

#СДОТО #ДАТО #СРС #МС #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници