Транспортният министър: БДЖ е в много тежко състояние

Транспортният министър: БДЖ е в много тежко състояние
Според министър Папазов БДЖ е в много тежко състояние. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„БДЖ е в много тежко състояние, това са фактите. Моята информация, която имах, преди да застана на поста, е много по-добра от това, което заварих.“

Това каза в четвъртък сутринта в ефира на БНТ Данаил Папазов – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

„Най-важната мярка е да се изчисти междуведомствената задлъжнялост между железопътната инфраструктура и БДЖ. Това ще стане с размяна на дълг срещу собственост. 108 млн. са несъбираеми вземания, това трябва да е ясно и трябва да има отстъпки от двете страни“, каза министър Папазов.

„В следващия програмен период се дава приоритет на по-чистия транспорт от екологична гледна точка, какъвто е жп транспортът. Това е политика на целия Европейски съюз (ЕС), не само на България“, добави още той.

На въпрос дали на жп линиите ще се извърши рехабилитация, министърът отговори: „Има рехабилитация, има и нови участъци и това се прави с европейски пари. Второ важно направление – това ще са интермодалните терминали. Те са изключително важни, защото там става прехвърлянето на един вид транспорт от друг. Такива пунктове трябва да има например във Видин. Един от приоритетите ни за следващия програмен период е довършването на АМ „Струма“.

„Пътищата си остават важни както досега, но на жп транспорта се дава малко по-голяма тежест“, допълни Данаил Папазов.

Министърът коментира и катастрофата от сряда вечерта в София: „Проверката, която беше направена, установи, че документите на таксито и на водача са редовни. Има разпоредена проверка в детайли и до няколко дни ще има повече информация“.

#Данаил Папазов #БДЖ #България #ЕС #Видин #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"