11 митрополити – бивши агенти на ДС

11 митрополити – бивши агенти на ДС
За малко повече от месец митрополитите от Светия синод успяха да се забъркат в няколко обществени скандала. Снимка: Българска патриаршия
A A+ A++ A

От общо 15 митрополити в Светия синод на Българската православна църква 11 са били сътрудници на бившата Държавна сигурност (ДС), съобщи Комисията по досиетата.

Всички са работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за „борба с политическата диверсия“, показва справка в огласените от комисията списъци.

Старозагорският митрополит Галактион е работил като агент за Държавна сигурност под псевдонима Мишо, Неврокопският митрополит Натаил е бил агент Благоев, Русенският митрополит Неофит – Симеонов, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който наскоро нашумя с новия си автомобил „Линкълн“, е работил под агентурното име Ковачев и Владислав.

Сред обявените агенти са още Врачанският митрополит Калиник, Великотърновският митрополит Григорий, Сливенският митрополит Йоаникий, Плевенският митрополит Игнатий и Видинският митрополит Дометиан.

Митрополит Йосиф, който отговаря за българската църква в САЩ, Канада и Австралия, преди време сам обяви за миналото си в Държавна сигурност.

Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон също е бил щатен служител на Държавна сигурност.

Скандалите около Българската православна църква започнаха на Никулден миналата година, когато Варненският и Великопреславски митрополит Кирил се появи с „Линкълн MKZ Хибрид“, модел 2012 г., на храмовия празник в църквата „Св. Никола“ в морската столица, припомня БГНЕС.

Тогава митрополитът се похвали, че луксозното возило било доставено специално за него още преди да излезе на пазара. В същото време обаче владиката твърдеше, че колата е подарък.

„Приятели ми дадоха пари. Те я купиха. Аз не я исках, но те настояваха. Тя е хибрид и е нов модел. От Америка я донесоха... Аз нищо не съм давал, те ми я дадоха. Митрополията не е дала нито стотинка... Митрополията плаща горивото. Предната кола много гореше – беше „Пежо“, обясни тогава 57-годишният митрополит.

Според запознати автомобилът дори не се предлага в България. В САЩ стартовата цена на автомобила е 35 180 долара. Колата се смята за най-екологичния луксозен автомобил в Америка. В такъв автомобил се вози и американският президент Барак Обама.

Стана ясно още, че луксозният автомобил е закупен от фирма „Армира 2010“ ЕООД, чиито собственици и управители са приближени на митрополит Кирил и са членове на епархийското ръководство.

Това са бизнесмените Юлиян Гендов и Данаил Добрев. Тогава Гендов каза, че са закупили колата в САЩ, за да я пробват в условията на Източна Европа, и в тази част на света те продали още един такъв модел в Украйна. Според него са глупости така да се злепоставя името на митрополита.

Варненско-Преславският митрополит Кирил създаде напрежение и в Сръбската православна църква със своя луксозен автомобил.

Малко преди Нова година се разрази следващият скандал с отказа на Българската православна църква (БПЦ) за отварянето на досиетата на духовници от Светия синод.

Няколко часа след това БПЦ се съгласи да бъдат отворени досиетата на висшите духовници в Държавна сигурност.

Светият синод на БПЦ прецени, че е сбъркал, взел е „прибързано решение“ и застана на противоположно становище.

Последва и скандал с отричането от страна на църквата на ин витро процедурите и сурогатното майчинство, което разбуни страстите в обществото.

Оказа се, че това не е окончателното становище на Светия синод, който се отметна за ин витро процедурата и обяви, че все пак я приема, но при определени условия.

#митрополит #владика #Държавна сигурност #Светия синод #ДС #БПЦ #Българската православна църква #ин витро #Линкълн #Барак Обама #президент #Комисията по досиетата #Галактион #Неофит #Кирил #Калиник #Григорий #Йоанакий #Игнатий #Дометиан #Йосиф #САЩ #Канада #Австралия #агент #Симеон #Никулден #Юлиян Гендов #Европа #Украйна #сурогатното майчинство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници