Бареков: Журналистиката ми отесня, бих участвал в избори

Бареков: Журналистиката ми отесня, бих участвал в избори
Шефът на TV7 Николай Бареков потвърди в интервю за в. “Преса”, че сериозно обмисля да влезе в политиката. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Директорът на ТВ7 Николай Бареков потвърди в интервю за в. “Преса”, че сериозно обмисля да влезе в политиката, предаде OFFNews.

"Че ми е тясно в журналистиката, тясно ми е. Но дали ще направя решителна крачка в политиката, зависи от много неща. Ако изборите са през октомври, моделът в настоящия парламент ще бъде възпроизведен. Само че вместо коалиция БСП-ДПС, сигурно ще има коалиция ГЕРБ-ДПС, ГЕРБ-БСП. Ако има избори през следващата година, което е доста по-нормално, бих могъл сериозно да се замисля дали да не участвам. Всички хора искат смяна на модела. А това означава нови партии, с нови идеи и хора", коментира Бареков.

Николай Бареков обясни защо според него Цветанов е бил “мъжката секретарка” на Бойко Борисов.

“Преди 10 години написах статия и в нея допуснах, че естественото продължение на кариерата на Бойко Борисов е да влезе в политиката. Той ме покани да му разкажа за идеята. Когато му отидох на гости в МВР, едно момче се въртеше около него. „Цецо, Цецо“, го наричаше той. Първо Цецо ми свари кафе и ме почерпи в неговото кабинетче, а после в кабинета на главния секретар ни раздаваше пури”, обясни журналистът.

Бойко Борисов лично предлагал на Бареков да го кандидатира за  кметското място в Пловдив, разказва още той. Бареков обаче отказал. Пред 2009 г. дошла нова оферта за политически пост – този път за министър на образованието. По думите на Николай Бареков предложението било отправено чрез Цветелина Бориславова.

“Представете си, тя ми предложи поста на министър на образованието срещу коалиция за отстраняване на Цветан Цветанов от изпълнителната власт и подкрепата му за председател на НС. Разказах на Борисов за този разговор и му казах, че за мен всички разговори оттук нататък на тема политика и кадруване във властта с него и с Цветелина приключват”, обясни Николай Бареков.

Журналистът обяснява и как в нощта на изборите на вечеря в дома на Биросов е било обсъждано кой да стане премиер. На вечерята, по думите му, присъствали и Симеон Дянков и Цветелина Бориславова.

“Тезата на Цветелина Бориславова беше Борисов да остане като лидер на партията, да не се цапа, а премиер да бъде Кристалина Георгиева. Аз го убеждавах, че вотът е бил персонално за него и той трябва да понесе своята политическа отговорност. Минути по-късно в интервюто си за бТВ Борисов обяви, че той ще е номинацията за министър-председател на ГЕРБ”, казва Бареков.

Според него Кристалина Георгиева е “слаб политик”, но в същото време на “сив кардинал на ходовете на Борисов”.

Бареков разказва и за собствените си политически амбиции.

“Аз първо не съм казал, че ще е партия, второ не съм казал, че ще бъде вдясно. Самият аз по генезис и по произход съм десен човек, но доста от вижданията ми са центристки. Смятам, че ако участвам в някакъв проект, той трябва да бъде ориентиран към хората, към регионите. Да бъде проект на лидерството, не лидерски проект. Не смятам, че той ще бъде партия. Що се отнася до колегите от реформаторския блок, смятам, че Кунева и Костов също са токсични имена в политиката. А за партии, финансирани от олигарси като Цветелина Бориславова и Иво Прокопиев, просто не ми се говори. Няма да участвам в тях…”

#Николай Бареков #Бареков #Цветан Цветанов #Бойко Борисов #Цветанов #Борисов #Кристалина Георгиева #избори #Цветелина Бориславова #Иво Прокопиев #Кунева #Костов #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"