Дянков за гръцкия референдум: Типичен ход на социалист!

Дянков за гръцкия референдум: Типичен ход на социалист!
A A+ A++ A

Идеята на гръцкия премиер Георгеос Папандреу финансово затруднената му страна да проведе референдум за одобрение на международния спасителен пакет е „лоша“, според българския министър на финансите Симеон Дянков.

„Ние, всички финансови министри в ЕС, работихме много, тъкмо се бяха успокоили пазарите и сега след този ход на Папандреу пазарите полудяха. Типичен ход на социалист!“, коментира министърът по БНТ във вторник сутринта.

Междувременно стана ясно, че гръцкият кабинет вече е подкрепил идеята на Папандреу за референдум, която във вторник шокира цяла Европа с оглед не само на финансовата безизходица в гръцката дългова криза, но и споразумението в еврозоната за спасителния пакет, постигнато с изключителни усилия и компромиси на европейските лидери.

„В Германия бях и видях как в парламента на страната се бориха да докажат на народа си, че трябва да се помогне на Гърция и сега – какво?“, попита риторично Дянков.

Той коментира положението на Гърция и в светлината на българския бюджет за догодина, като изтъкна, че „ситуацията през лятото много се промени и влоши в Европа и затова направихме по-консервативен бюджет“.

„Гърците са живели повече от 20 години извън възможностите си и сега дълго ще страдат, докато ние ще живеем трудно, но след това ще бъдем по-добре от Гърция“, убеден е Дянков.

„Вижте, и румънците работят добре, и ще бъдат след време по-добре от гърците, а те ще страдат още десетилетие“, отново подчерта финансовият министър.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"