Синдикатите скочиха срещу Семерджиев за тока

Синдикатите скочиха срещу Семерджиев за тока
„Цинично е в условия на ефективни стачни действия да се правят такива твърдения“, каза Димитров за изказването на Семерджиев, че токът ще поскъпне. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Твърденията на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, че токът ще поскъпне, са неоснователни и цинични.

Това заяви във вторник президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от News.bg. Димитров поиска още днес министърът на икономиката и енергетиката да започне преговори с миньорите от „Мини Марица-изток“.

Според синдикалния лидер недоволството и стачните действия на миньорите са основателни, тъй като те са произвели повече продукция от планираното и има защо да искат бонуси.

Димитров подчерта, че енергията, добивана от „Мини Марица-изток“, е от най-евтините и че ТЕЦ-2 произвежда енергия с най-ниската цена след АЕЦ „Козлодуй“.

Затова според него изказването на Ангел Семерджиев, че със сигурност предстои увеличение на тока с 10%, е неоснователно.

Според синдикалния лидер думите на Семерджиев противоречат на тези на министъра на икономиката Трайчо Трайков, който заяви, че няма да има режим на тока или драстично повишаване на цените.

„Цинично е в условия на ефективни стачни действия да се правят такива твърдения“, каза още Димитров.

По повод на стачката на миньорите Димитров е категоричен, че никой не иска нищо от държавата или пък да присвоява нещо – точно обратното: който е произвел повече, да получава повече, добави той.

„Да не се опитват да оправдават вдигането на тока с миньорската стачка“, заяви междувременно председателят на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“ Генчо Генчев, цитиран от БГНЕС.

Коментарът на Ангел Семерджиев не би следвало да отговаря на истината и си противоречи с изказването на министър Трайков, посочи Генчев.

Синдикалният лидер припомни думите на икономическия министър, според когото въпреки стачката на миньорите няма да има криза за населението и няма да се отрази съществено на цената на електроенергията.

„Чухме, че господин Семерджиев за някакви 10% говори. Просто някой иска на гърба на справедливите искания на миньорите от „Мини Марица-изток“ да си оправдае неправомерното вдигане на цената на електроенергията от 1 юли, която беше обявена още в края на миналата година“, каза още Генчев.

#министър на икономиката #Трайчо Трайков #КТ „Подкрепа“ #Генчо Генчев #ТЕЦ #АЕЦ „Козлодуй“ #АЕЦ #ток #Мини Марица-изток #Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #председател на ДКЕВР #Ангел Семерджиев #синдикати #КНСБ #Пламен Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"