И Плевнелиев иска да разубеждава Гърция за референдума

И Плевнелиев иска да разубеждава Гърция за референдума
Росен Плевнелиев разкритикува гръцкото правителство за инициативата му да подложи на референдум изстрадания международен спасителен пакет. Снимка: бТВ
A A+ A++ A

Новоизбраният български президент Росен Плевнелиев изрази неодобрение за инициативата на гръцкия премиер Георгеос Папандреу финансово затруднената му страна да проведе референдум за одобрение на международния спасителен пакет.

Плевнелиев коментира ситуацията в Гърция в сутрешния блок по бТВ, като междувременно стана ясно, че гръцкият кабинет вече е подкрепил идеята на Папандреу за референдум, която във вторник шокира цяла Европа с оглед не само на финансовата безизходица в гръцката дългова криза, но и споразумението в еврозоната за спасителния пакет, постигнато с изключителни усилия и компромиси на европейските лидери.

„В Европа ние имаме нужда от много ясна отговорност и категорична солидарност – каквото обещаем, изпълняваме“, така Плевнелиев коментира решението на Гърция за референдум, като намекна, че би се включил в усилията по разубеждаване на гръцкото правителство от провеждането на референдум.

„Ние казваме категорично – каквото е поела като ангажимент Гърция, трябва да го изпълни. Иначе европейската солидарност не работи и Европа е поставена на карта. Ако вече бях президент, вдигам телефона – ние сме в много добри отношения с Гърция“, декларира новоизбраният президент.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"