Безработицата у нас е намаляла до 10,7% през юни

Безработицата у нас е намаляла до 10,7% през юни
Според Евростат безработицата у нас е била 12,7% през май, като данните за юни ще излязат на 31 юли. Снимка: chsgroup.bg
A A+ A++ A

Безработицата през юни е намаляла до 10,7% заради активизирането на сезонната заетост.  Това сочат данни на Агенцията по заетостта (АЗ), съобщи investor.bg. 

Агенцията изчислява безработицата на базата на регистрираните в бюрата по труда, без да се взема под внимание икономическата активност на населението, каквато е методиката на европейската статистическа служба.


Според Евростат безработицата у нас е била 12,7% през май, като данните за юни ще излязат на 31 юли.


От АЗ отчитат, че безработицата у нас намалява за четвърти пореден месец, като в бюрата по труда са регистрирани 351 587 безработни лица, като спрямо май намаляват с 9199 души.


В сравнение с юни миналата година безработните са с 3238 по-малко. Делът на младежите до 29 г. от всички регистрирани безработни е 19,6% и намалява с 0,1% в сравнение с месец май, сочат още данните.


На работа през юни са постъпили 21 388 безработни, като на първичния пазар са започнали работа 16 572 души. По насърчителни мерки от Закона за насърчаване на заетостта работа са започнали 514 безработни.

#безработицата #АЗ #младежите #мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници