МВФ: Европейските политици рискуват кризата да се повтори

МВФ: Европейските политици рискуват кризата да се повтори
Според експерти от фонда, банките на стария континент трябва да се изчистят от токсични активи. Снимка: www.focus-news.net
A A+ A++ A

Международният валутен фонд /МВФ/ предупреди, че европейските политици рискуват да се повтори финансовата криза в региона, ако не предприемат спешни мерки. Причината е в продължителната рецесия, съобщи darikfinance.bg, цитирайки европейски медии.

"Центробежните сили в цялата еврозона остават сериозни и дърпат надолу растежа навсякъде", се казва в годишния икономически преглед на валутния съюз.

От Фонда считат, че Европейската централна банка /ЕЦБ/ трябва да стимулира търсенето чрез допълнителни парични улеснения ида се използват инструменти, като например нови дългосрочни заеми, или закупуване на частни активи.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви пред Европарламента, че ръководената от него институция ще направи всичко възможно, за да стимулира кредитирането в частния сектор, но не може да принуди банките да отпускат заеми.

Според МВФ,  трябва да бъдат ускорени плановете за банков съюз в Европа и слабите банки да бъдат рекапитализирани от спасителните фондове.

Според експерти от фонда, банките на стария континент трябва да се изчистят от токсични активи, като рязко се намалят възможностите финансовите институции да бъдат използвани за финансиране на разходите на отделните правителства.

#Марио Драги #МВФ #ЕЦБ #Европарламента

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници