Кой е митрополит Кирил?

Кой е митрополит Кирил?
Тялото на митрополит Кирил е открито на плаж в местността Траката. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Варненски и Великопреславски митрополит Кирил (светско име Богомил Петров Ковачев) е роден на 8 юни 1954 г.

През 1968 г. той постъпва в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски". След завършването ѝ през 1974 г. е изпратен на послушание в Рилската св. Обител, след което отбива редовната си военна служба и е изпратен да следва в Богословския факултет на Атинския университет. Монашество приема на 21 юли 1972 г., като духовен старец му става Браницкият епископ Герасим, ректор на Софийската духовна семинария , за йеродиакон ръкоположен на 17 декември 1972 г., а за йеромонах - на 14 ноември 1976 г. от духовния си старец.

В края на 1980 г. е назначен за протосингел на Сливенската св. Митрополия и възведен в сан архимандрит. През 1981 г. се дипломира в Софийската духовна академия и е изпратен на специализация в Московската духовна академия. Защитава дисертация на тема "Участието на руската църква в национално-освободителното движение на българския народ през XIX в.", заради което получава научната степен "кандидат на богословските науки", което днес се равнява на "доктор на богословието". До 1 септември 1986 г. е представител на Българската православна църква при Московската и Всерусийска патриаршия, след което е назначен за игумен на Троянската св. Обител.

От декември 1987 г. е назначен за главен секретар на Светия синод и на 26 юни 1988 г. е хиротонисан за Стобийски епископ. За Варненски и Великопреславски митрополит е избран на 26 февруари 1989 г. От 1992 г. е член на Намаления състав на Св. Синод, а в периода 1994-2001 г. е Представител на Върховния църковен съвет. Автор на единствения в България „Настолен православен календар“(2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009).

След кончината на Патриарх Максим, на 10 ноември 2012 с тайно гласуване 7 от 12 присъствали митрополити го избират за Наместник-председател на Българската православна църква до избирането на Патриарх Неофит.

На 17 януари 2012 г. Комисията по досиетата обяви, че митрополит Кирил е работел за Първо главно и за Шесто управление на ДС като секретен сътрудник и агент под псевдонимите "Ковачев" и "Владислав". Самият митрополит Кирил отрича.

Един от най-екстравагантните проекти на Варненския митрополит безспорно е този за съчетаването на SPA комплекс, духовно-просветно-рехабилитационен център и ваканционно селище. Идеята е комплек­сът да се намира в непосредствена близост до вилата на владиката в крайбрежната местност Ваялар до двореца "Евксиноград" край Варна.

През 2011 г. митрополитът скандализира обществото с чисто нов премиерен автомобил "Линкълн MKZ Хибрид", докато в същото време събира средства чрез медиите за довършването на новия варненски храм "Св. Прокопий Варненски". Въпреки огромното обществено недоволство архиереят не се отказа от лимузината.

На 9 юли 2013 година тялото му бе намерено на плаж в местността Траката. Разследването по смъртта на митрополит Кирил продължава.

#митрополит Кирил #Варна #Траката #Неофит #патриарх Максим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници